Ágnes
-5 °C
2 °C

Februárban kezdődhet a taszári kiképzés

2002.12.04. 22:31
A honvédelmi tárca jelenlegi ismeretei szerint egy Irak elleni fellépés esetén a taszári bázison január végétől, február elejétől két turnusban történne tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyek kiképezése.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdán Kaposváron a kormányfő megbízásából tájékoztatta a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnökét, Taszár, Kaposvár és a környező települések polgármestereit az Amerikai Egyesült Államok esetleges felkérése esetén a taszári bázis használatáról.

Még nem volt hivatalos felkérés

A miniszter a megbeszélést követő tájékoztatón hangsúlyozta: az Egyesült Államok részéről még nem érkezett hivatalos felkérés az akcióban való részvételre.

Ha Magyarország felkérést kap, az Országgyűlés dönt a katonai művelet támogatásáról, azaz a taszári bázis használatáról. Beszámolója szerint az iraki akcióban való részvételre szóló felkérés esetén az amerikai kiképző és kiszolgáló személyzettel együtt összesen mintegy 4500 ember tartózkodna Taszáron.

Az Egyesület Államok Magyarországnak és 51 más államnak jelezte, hogy a terrorizmus és tömegpusztító fegyverek terjedése elleni nemzetközi összefogás keretében támogatást kér. A taszári bázis a magyar légtér esetleges használatára vonatkozó, közvetlenül a prágai NATO-csúcstalálkozó előtt megfogalmazódott amerikai kérést vizsgálják.

Hozzátette: az amerikaiak katonadiplomáciai csatornákon keresztül kezdeményezték, hogy az esetleges katonai akciót követő tevékenységre felkészíthessenek Taszáron amerikai papírokkal rendelkező és az Egyesült Államok hadseregével szerződéses viszonyban álló személyeket.

Nem katonai kiképző központ

Beszámolója szerint az irakiakat amerikai katonai oktatók képeznék ki, a bázist az amerikai és a magyar hadsereg közösen őrizné.

Juhász Ferenc az esetleges felkéréssel kapcsolatosan előzetesen megfogalmazott magyar álláspontról közölte: a hozzájárulás feltétele, hogy a kiképzésben részt vevők közvetlen harci cselekményekben ne vegyenek részt, a taszári tartózkodás alatt pedig ne hagyhassák el a bázist.

A honvédelmi miniszter megjegyezte: a taszári bázis nem katonai kiképző központ, így nem alkalmas harcoló egységek felkészítésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!