Sára, Márió
2 °C
6 °C

Umm Kaszrban a taszári irakiak

2003.04.01. 11:37
Az iraki önkéntesek második csoportja elhagyta a taszári bázist - áll az amerikai hadsereg taszári sajtóközpontjának keddi közleményében, amelyből kiderül: az iraki önkénteseknek az a csoportja, amely egy hónapja a Perzsa-öböl térségébe érkezett, már együtt dolgozik Dél-Irakban, Umm Kaszr városban az Egyesült Államok és a koalíciós polgári kapcsolatok egységeivel a segélycsomagok szétosztásának koordinálásán.
Sikeres volt az iraki önkéntesek taszári kiképzése, akiknek második csoportja már elhagyta a bázist, hogy humanitárius feladatokban vegyen részt Irakban. Az amerikai hadsereg taszári sajtóközpontja keddi közleményében minderről annak kapcsán tájékoztatta az MTI-t, hogy felfüggesztették az iraki önkénteseket kiképző programot a bázison és hamarosan megkezdik a kiképzők és a támogató személyzet átcsoportosítását otthoni állomáshelyükre, vagy az Egyesült Államok katonai műveleteinek a világ más részein található színtereire.

A tájékoztatás szerint David Barno vezérőrnagy, az amerikai kiképző különítmény parancsnoka úgy látja, hogy azok az iraki ellenzékiek, akik részt vettek a kiképzésben, mind bebizonyították a csapatmunkára való óriási készségüket, egységüket, valamint a szabad és demokratikus Irak melletti rendíthetetlen elkötelezettségüket.

A közleményből kiderül az is, hogy az iraki önkénteseknek az a csoportja, amely egy hónapja a Perzsa-öböl térségébe érkezett, már együtt dolgozik Dél-Irakban, Umm Kaszr városban az Egyesült Államok és a koalíciós polgári kapcsolatok egységeivel a segélycsomagok szétosztásának koordinálásán.

Az ismertetés szerint a szabad iraki erők feladat-tervezési, valamint fordítói feladatokban is részt vesznek, hogy az otthonaikból elűzött irakiakat segítsék. A közlemény szerint David Barno tábornok az Egyesült Államok és a koalíciós csapatok nevében is méltányolja a magyar állam, a magyar hadsereg, valamint Taszár és a környező falvak támogatását a kiképzési programmal kapcsolatban.