Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kétmilliárdos beruházás Taszáron?

2003.10.04. 11:59
Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés vezetője svájci befektetőcsoporttal tárgyal a taszári bázis hasznosításáról. A Honvédelmi Minisztérium mindenképpen megválik a bázistól - értesült a Népszabadság.
Kétmilliárd dolláros beruházással korszerű katonai repteret és logisztikai bázist hozna létre egy svájci befektetőcsoport a taszári bázison - tájékoztatta a Népszabadság tudósítóját Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A haderőreform keretében a magyar honvédség meg kíván válni az ország második legjobban felszerelt repülőterétől, ami ellen a helyi lakosok és politikusok lobbizni kezdtek. A Somogy megyei közgyűlés vezetője svájci befektetőcsoporttal tárgyal, ehhez a magyar kormány és az új amerikai nagykövet segítségét kéri. A bázis bezárásával a hátrányos helyzetű régiónak pont az a kitörési pontja veszhet el, amely a jelenlegi elzártságot feloldhatná. Az új létesítmény ugyan kielégítené az amerikai hadsereg igényeit is, ám Gyenesei az amerikai kormány anyagi támogatását nem kérné.

A taszári az ország második legkorszerűbb repülőtere, ahol Kaposvár, Taszár, valamint Somogy megye önkormányzata egymilliárd forintos beruházásba kezdett a létesítmény polgári hasznosítása érdekében. Az amerikaiak által nyolc éve bérelt bázist ez év végéig használhatják az iraki önkéntesek kiképzésére. Matyuc Péter, a HM kommunikációs főigazgatója a Népszabadság elmondta: a tárca mindenképpen megválik a létesítménytől.