Piroska
3 °C
3 °C

Kétezer tolmácsot képeznének ki Taszáron

2002.11.28. 21:12
Polgári és közigazgatási feladatokra készítenének fel a taszári bázison kétezer személyt az esetleges nemzetközi iraki hadművelettel kapcsolatban - közölte a somogyi közgyűlés alelnöke, miután találkozott a honvédelmi miniszterrel. A kormányszóvivő szerint az amerikai kérések teljesítéséhez az Országgyűlés jóváhagyását kéri a kabinet.
A kormányszóvivő először szerdai közleményében jelezte, hogy az Egyesült Államok kormánya azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy a taszári amerikai bázison egy esetleges iraki akcióhoz tolmácsi és más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képezhessenek ki. A kormány jelenleg vizsgálja a kérést. A szóvivő közlése után szerda késő este az ABC hírtelevízió arról adott hírt, hogy egy esetleges Irak elleni akcióhoz többek között magyarországon képeznének ki iraki ellenzékieket, akik tolmácsolással, illetve helyismeretükkel segíthetnék az amerikai csapatokat.

Kétszer hónapra kéne Taszár

A taszári bázis használatát kétszer egyhónapos időtartamra kérte az Egyesült Államok kormánya a magyar kormánytól. Ezalatt 800-1000 személyt készítenének fel polgári, közigazgatási feladatokra az esetleges nemzetközi iraki hadművelettel kapcsolatban. Ezt Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, a megyei védelmi bizottság helyettes vezetője tudatta csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Aggodalomra semmi ok

"Nincs ok aggodalomra, semmi rendkívülire nem kell készülniük a somogyi, ezen belül a taszári polgároknak, miután a kiképzés nem lesz hatással az itt élők mindennapjaira" - hangsúlyozta Sárdi Árpád, a honvédelmi minisztertől kapott információkra hivatkozva.

Báziselhagyási tilalom

A közlemény szerint a Somogy Megyei Védelmi Bizottság helyettes vezetőjét Juhász Ferenc arról is tájékoztatta: a felkéréssel kapcsolatosan a magyar tárgyalópartner határozott kérése volt, hogy a két turnus alatt a bentlakók ne hagyhassák el a bázist, és annak őrzését az amerikai és a magyar honvédség együtt biztosítsa.

A polgármester informálódna

Kaposvár polgármestere, Szita Károly még a közgyűlési alelnök nyilatkozata előtt bejelentette, hogy levélben fordul Medgyessy Péter miniszterelnökhöz. Azt kéri a kormányfőtől, tájékoztassa a taszári katonai bázisra vonatkozó amerikai felkéréssel kapcsolatos döntésről és annak várható következményeiről. Szita Károly egyúttal jelezte, személyes találkozót kér Kovács László külügyminisztertől, hogy megvitassák, mennyiben érintheti a felkérés Kaposvárt.

A kormány a parlament felhatalmazását kéri

A kormány a nemzetközi szerepvállalással kapcsolatos konkrét igények teljesítéséről az Országgyűlés felhatalmazását kéri. A miniszterelnök és a kormány tagjai, valamint a parlamenti pártok képviselői korábbi nyilatkozatai szerint ez a szerepvállalás nem terjedhet ki harcoló alakulatok felajánlására - tartalmazza Gál J. Zoltán az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye.

Mndenki mindenkit tájékoztat

A szóvivő arról is tájékoztat, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök felkérte a honvédelmi és a külügyminisztert, adjanak tájékoztatást az önkormányzati vezetőknek és a parlamenti pártok képviselőinek. Ennek megfelelően a honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága, a külügyminiszter a külügyi bizottság előtt ismertette az Egyesült Államok kormányának a magyar kormányhoz intézett kérését - áll a közleményben, hozzátéve: a honvédelmi miniszter tájékoztatta a Somogy megyei önkormányzat illetékeseit is.

A kormány jelenleg vizsgálja az amerikai kormány kérését, a megfelelő feltételek biztosításának lehetőségét. A kormányszóvivő szerint az amerikai kormány nem fogalmazta meg végleges álláspontját a kérdést illetően, így döntési helyzet sincs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!