Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szigorítaná a rendőri túlkapások büntetését a TASZ

2007.02.23. 13:00
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint aránytalan, hogy ha egy rendőr átlagembert bántalmaz, két év börtönnel büntethető, míg ha egy átlagember rendőrt bántalmaz, három év börtönt is kaphat. A TASZ ezért azt javasolja, vonatkozzon ugyanaz a rendőrökre is, mint az átlagemberekre.

„Javasoljuk a bántalmazás hivatali eljárásban bűncselekmény bűntetté emelését, és a jelenlegi büntetési tétel szigorítását” – áll a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet állásfoglalásában, melyet annak kapcsán fogalmaztak meg, hogy a parlament a jövő héten kezdi tárgyalni a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. A szervezet szerint a Btk.-ban aránytalan büntetési helyzet szerepel: ha a rendőrök átlagembert bántalmaznak, két év börtönnel büntethetőek, míg ha átlagember rendőrt bántalmaz, három év szabadságvesztést kaphat.

A Btk. vonatkozó jogszabályai
Bántalmazás hivatalos eljárásban

226. § Az a hivatalos személy, aki eljárása során mást tettleg bántalmaz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.Hivatalos személy elleni erőszak

229. § (1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egyformán veszélyes a társadalomra

„A rendőrökre vonatkozzon ugyanaz, mint az átlagemberekre” - mondta az Indexnek Pelle Andrea, a TASZ ügyvivője. Kifejtette, hogy a társadalomra való veszélyessége mindkét cselekménynek egyforma, így a rendőrtől elvárható, hogy a munkája során ne kövessen el bűncselekményt azzal szemben, akivel intézkedik, ugyanígy az átlagember se kövessen el erőszakot a rendőrrel szemben, ennek pedig a törvényben is meg kéne jelennie.

„Álláspontunk szerint ez az eltérés több okból is nehezen indokolható. Egyrészt, a két bűncselekmény védett jogi tárgya – az államapparátus szabályszerű működése – azonos, ráadásul a bántalmazás hivatali eljárásban bűncselekmény elkövetése esetén a hivatalos személyekbe vetett bizalom és a bántalmazott alany emberi méltósága, esetleg testi épsége is sérelmet szenved” – magyarázza javaslatát a TASZ.

Arányos eszközhasználat

Ne használjanak gumilövedéket a rendőrök, utasította a Rendészeti Minisztérium az országos főkapitányságot. A cél, hogy a rendőrség kizárólag demokratikus, jogállami eszközökkel, de akadályozza meg az erőszakot a demonstrációkon, mondta el a Magyar Rádiónak Kondorosi Ferenc, a rendészeti tárca államtitkára. A kényszerítő eszközök, különös tekintettel a tömegoszlatáskor alkalmazható eszközök arányosságára, a gumilövedékek alkalmazásának mellőzésére és a rendőri azonosítók viselésének kötelezővé tételére kéri a tárca a rendőrséget” - mondta Kondorosi.

Újabb három rendőrt gyanúsított meg az ügyészség

Az elmúlt napokban újabb három rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség, így 28-ra emelkedett a szeptemberi és októberi budapesti zavargások elleni fellépéssel összefüggésben meggyanúsított rendőrök száma, közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken.

Morvai Attila elmondta, az újabb három gyanúsítottat a korábbiakhoz hasonlóan hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanúja miatt hallgatták ki. A három rendőr közül csak az egyik tett vallomást, aki azt mondta, álláspontja szerint nem követett el bűncselekményt. Az ügyészséghez 171 feljelentés érkezett a szeptemberi és októberi zavargásokkal összefüggésben. A feljelentők elsősorban hivatalos eljárásban történt bántalmazás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt fordultak az ügyészséghez.(MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!