Benedek
-5 °C
5 °C

Egy halálos és egy súlyos fegyverbaleset a tatai laktanyában

2001.08.04. 21:43
Egy halálos végű és egy szerencsésebb kimenetelű fegyverbaleset történt néhány órán belül a tatai laktanyában. A pénteken késő este történt baleset áldozata egy 23 éves kazincbarcikai tiszthelyettes, a szombatra virradó éjszaka egy 20 éves győri sorkatona szenvedett súlyos sérülést.
A két baleset között nincs összefüggés - szögezte Békési István, a Klapka György Gépesített Lövészdandár parancsnoka. Az MTI-t szombaton tájékoztató ezredes elmondta, hogy az első baleset pénteken este tíz és fél tizenegy között történt, amikor az egyik tiszthelyettes szolgálati pisztolya eddig tisztázatlan körülmények között elsült. A lövedék a fiatalember szívét találta el. A tiszthelyettes azonnal meghalt.

Szombaton hajnali kettő és fél három között egy őrségben lévő sorkatona fegyvere is elsült. Az eddigi vizsgálatok szerint - mondta el a parancsnok -a 20 éves fiatalember nem tartotta be a szabályokat, "játszott a gépkarabéllyal". A fegyver lövedéke a bal felkarján hatolt át. A sérültet a tatabányai kórházban ápolják, állapota kielégítő.

A győri sorkatona májusban vonult be, s júliusban került a tatai laktanyába. Kiképzésen már részt vett, s ez volt a hatodik őrszolgálata.

Ellene felépülése után eljárás indul, hiszen tettével nemcsak a saját, hanem társai életét is veszélyeztette - közölte Békési István ezredes.

A fegyverbalesetek körülményeinek kiderítésére a rendőrség és a katonai ügyészség is megkezdte a nyomozást.