Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Demszky beszólt Szent-Iványinak

2006.11.15. 11:02
A főpolgármester ismét kiállt Gergényi maradása mellett, ugyanakkor élesen kritizálta párttársát, Szent-Iványi Istvánt, aki nem értett egyet a rendőrség (Gergényi) melletti kiállással. Demszky szerint Brüsszelből még távcsővel sem látszanak a budapesti események. A szabad demokraták EP-képviselője finoman visszautasította Demszky kijelentését, leszögezve, rendszeresen hazajár és ismeri a budapesti történéseket.

A főpolgármestere helyesli, hogy továbbra is Gergényi Péter a város rendőrfőkapitánya. Demszky Gábor a Magyar Televízió szerdai Napkelte műsorában úgy fogalmazott, hogy "pillanatnyilag jó döntést hozott a kormány és egyelőre Gergényi Péter maradt Budapest főkapitánya". Ismeretes, hogy a főpolgármester korábban személyesen a miniszterelnökhöz fordult, hogy ne fogadja el Gergényi Péter nyugdíjazási kérelmét.

Demszky elutasította a KDNP javaslatát, mely elhalasztaná Gergényi kitüntetését a zavargások kivizsgálásának befejeztéig. Kifejtette, hogy erre egyébként neki joga sem lenne, hiszen a főpolgármester ebben az ügyben csak a közgyűlés határozatának végrehajtója.

Demszkynek a műsorban feltették azt a kérdést is, mit szól ahhoz, hogy még saját pártján belül is vita van Gergényi szerepének megítéléséről. Szent-Iványi István például, aki Brüsszelben képviseli pártját, egyáltalán nem értett egyet Gergényi marasztalásával. A főpolgármester szerint a belga fővárosból "még csillagászati távcsővel sem" lehet látni a budapesti események részleteit. A Magyar Televízió megtámadásának éjjelén 320 rendőrt - Demszky szóhasználatával - "szétvertek", fel kellett lépni tehát a vandalizmus ellen. Demszky szerint a rendőrség tette a dolgát, "függetlenül attól, hogy egy képviselő ezt Brüsszelből hogyan látja. A főpolgármester ugyanakkor úgy véli, hogy a rendőri túlkapásokat ki kell vizsgálni.

Szent-Iványi István, az SZDSZ EP-képviselője az Index megkeresésére udvariasan visszautasította párttársa kijelentését, leszögezve, rendszeresen hazajár, és folyamatosan tájékozódik a magyarországi eseményekről. Hozzátette, nem a randalírozók elleni fellépéssel, sokkal inkább a rendőri túlkapásokkal és a rendőrségi vezetők elfogadhatatlan nyilatkozataival volt problémája.