Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Tovarisi, konyec

2006.02.02. 20:40
Az 1990-es választási plakátokból nyílt kiállítás csütörtökön az Újpesti Szalon Galériában. Bánó Miklósnak több ezer választási plakátja van 1990-től napjainkig. A megnyitót tartó Pettkó András 1990-ben még ragasztott, most a jeltolmácsok rémálma.

Emlékeznek még az 1990-es választási plakátokra? Mondjuk arra a szocialistára, amelyiken két szaki egy fogaskereket nézeget. "Dolgozói tulajdont!" - hirdeti a felirat, de azt már nem látjuk, ahogy a fotózás után zsebre teszik a fogaskereket, a gyárral együtt.

Az MSZP egy másik darabján Nyers Rezső, Horn Gyula, Németh Miklós és az azóta jobboldalivá lett Szűrös Mátyás és Pozsgay Imre áll vállvetve. "Rajtunk múlik"

Vagy itt van egy örökbecsű kisgazdadarab. Frissen meszelt nádfedeles parasztház, a felvétel valószínűleg egy skanzenben készült, hiszen a parasztok 1990-ben már nem ilyen házakban éltek, legfeljebb a pesti ügyvédek gondolták így. A felirat: "Jusson eszedbe, hogy jussod a föld".

"Tudjuk, merjük, tesszük" - hirdeti az SZDSZ plakátja, de ekkor még kevesen gondolták, hogy tettrekészségüket majd éppen a szocialistákkal való összeborulásukkal bizonyítják.

Geszti Péter babérjaira tört a Magyarországi Szociáldemokrata Párt szlogenírója: "Aki ÁRT mond, mondjon BÉRT is". A plakáton az Országház látható pénztárgépszalagba csomagolva.

Tessék választani!
Tessék választani!

A Fidesz csókolózós plakátja is kikerült. Tudják, amelyiken Honecker elvtárs Brezsnyevvel smárol, alatta pedig egy fiatal pár csinálja ugyanezt. Ki tudja, mi lett velük tizenhat év alatt, talán konzervatívokká nemesültek, talán nem.

Az MSZMP plakátján csak egy durcás szöveg volt: "ŐK szót kaptak, fenyegettek és végre színt vallottak! MI meghallgattuk, megértettük, szó nélkül elmegyünk szavazni ÉS ELDÖNTJÜK, akarjuk-e 45 év után újra süvegelni a nagygazdákat, szolgálni a tőkéseket."

Kilencvenben még ragasztott

És az MDF díjnyertes plakátjára, amit az akkoriban a szabadságukért küzdő balti népek is felhasználtak, emlékeznek még? Igen, a "tovarisi konyecesre". Ez a plakát nemrég huszonháromezer forintért kelt el egy árverésen. Bánó Miklós választási plakátgyűjteményében - 1990-től napjainkig - csak ebből van ötszáz darab.

"1990-ben én is ragasztottam plakátokat - mondta a gyűjtő. - Rögtön az elején megfogadtam, hogy összegyűjtöm a többi párt plakátját is. Volt, hogy cseréltem, volt, hogy kértem."

A legnagyobb gondja a plakátok tárolásával van, mivel egymásra kell rakni, hogy egyik a másikat védje. Talán egyszer egy múzeum ráharap a gyűjteményre, hogy az összes kikerülhessen.

Metaforából metamorfózis

A megnyitón jelen lévő Aba Béla grafikus egyik munkájából diplomáciai bonyodalom támadt. Az MDF tavaszi nagytakarítást hirdető plakátján az Esti Hírlap, a Szabad Nép, egy Lenin kép mellett az akkor még élő Kim Ir Szen elvtárs kötete is a kukában végezte. A kampány alatt, vagyis az első szabad választás előtt még úgy-ahogy baráti Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tiltakozott a plakát ellen.

Konyec
Konyec

"Metaforából metamorfózis lett - mondja az alkotó. - A nagytakarítást megtisztulásként értelmeztük, nem pedig a szó szoros értelmében vett nagytakarításként."

Kampánykérdések

Pettkó András országgyűlési képviselő, a kiállítás szervezője 23 évesen még maga is ragasztott plakátokat. Nosztalgikusan gondolt vissza 1990-re, amikor még hat párt jutott be a parlamentbe. Legszívesebben most is látna ennyit a parlamentben, köztük nyilván az MDF-et is.

Kettőt kérdeztünk tőle. Nem a plakátokról, hiszen kampány van újra.

- Mit szól ahhoz, hogy a jeltolmácsok a hadarása miatt Önt szeretik a legkevésbé fordítani?

- Bizonyára nehéz dolguk van, hiszen a harmadik legtöbbet felszólaló képviselő vagyok. Majd jobban odafigyelek, hogy ne hadarjak, pedig a feleségem magyartanár, én meg országos színjátszó versenyeken prózamondó kategóriában díjakat nyertem.

- És nem tart attól, hogy a pártja megsínyli azt, hogy Dávid Ibolya váratlanul Ausztráliába távozott?

- Nem okozhat törést, hiszen néhány napon belül hazaérkezik. Egy szülő életében adódhatnak olyan pillanatok, amikor mindent félre kell tenni. Ebbe nem kell politikát kavarni.

(Választási nosztalgia plakátok. Újpesti Szalon Galéria. Budapest, Árpád út 88., bejárat a Lebstück utca és a József Attila utca sarka felől. A kiállítás február 2-től február 17-ig munkanapokon 9 és 19 óra között látható. Hétvégén megbeszélés szerint. Telefon: 1/369-8894)  • Vennék
  • Hírek