Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Továbbra is hirdet a Főtaxi a Pannonnál

2002.03.07. 13:12
Elhalasztotta a döntést az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azzal kapcsolatban, hogy jogszerűen hirdethetnek-e a cégek a Pannon Rádióban, amelyet a médiahatóság már többször is elmarasztalt. Az ORTT csütörtökön a választási bizottsághoz passzolta annak eldöntését, a rádió szervezőként részt vehet-e a kampányban.
- Nem valószínű, hogy a Főtaxi Rt. felbontja reklámszerződését a Pannon Rádióval, ha az ORTT döntése értelmében az jogszerű - mondta az Indexnek dr. Böde Beáta, a fuvarozó cég marketingvezetője. - Nem indokolt a szerződésbontás, hiszen nem a politika befolyásolja, hanem az üzleti érdek, hogy hol reklámozunk. Médiaszerződéseinket gazdasági szempontok alapján tervezzük, és egy sor más lapban, rádióban, tévében is hirdetünk.

Megtámadták a hirdetőt

Korábban az Osztrák Kelet- és Délkelet-Európa Intézet budapesti kirendeltség-vezetője, Rásky Béla közleményben tudatta a hazánkban működő külföldi cégekkel, kultúrintézményekkel: nem utazik többet Főtaxival. A társaság ugyanis a Pannon Rádióban hirdet, amely szerinte szélsőséges, antiszemita, cigányellenes, idegengyűlölő rádióállomás. Rásky Béla egy másik taxiscég, a Taxi 2000 szolgáltatásait sem akarja igénybe venni, mivel az a cég a Magyar Fórumban hirdet.

A közlemény nyomán elindult a Főtaxi elleni bojkott, melyhez sokan csatlakoztak, közöttük több SZDSZ-es politikus is. A fuvarozók vitatják cégük bojkottját, mondván, hogy a reklámköltéseiket nem a politika befolyásolja, hanem az üzleti érdek.

Az ORTT az OVB-hez passzolta Lendvai kérdését

Két állásfoglalást kérő levelet is kapott az ORTT a Pannon Rádióval kapcsolatban. Az egyikben Lendvai Ildikó szocialista alelnök arra kért választ, hogy a Pannon szervezőként részt vehet-e pártkampányban. Ennek előzménye, hogy a MIÉP-képviselők kapcsolatfelvételi lehetőségként a csatorna telefonszámát is megadták szórólapjukon.

Ezzel kapcsolatban az ORTT csütörtökön úgy döntött, hatáskör hiányában az Országos Választási Bizottsághoz továbbítja Lendvai Ildikó beadványát - nyilatkozta Vékony Éva, a testület szóvivője.

Ha működik: törvényes - gondolták

A másik levelet a Főtaxi vezérigazgatója, Végh Tibor írta még tavaly decemberben, azt tudakolva, jogszerűen hirdethetik-e szolgáltatásukat a Pannonban, amelyet a testület többször is elmarasztalt. Ez utóbbi ügyben az előírt, legfeljebb hatvannapos válaszadási határidő régen lejárt, de most csütörtökön sem született döntés, mivel a testület elhalasztotta.

A vezérigazgató közleményében úgy fogalmazott: feltevésük az, hogy a magyar demokrácia intézményei megfelelő garanciát jelentenek arra nézve, hogy ami törvényileg szabályozott módon működik, az egyben törvényes is.

- Nem tudok arról, hogy mi a bojkott utóélete, nem figyeltem, hiszen nem is mi kezdeményeztük - mondta Eörsi Mátyás az Indexnek. - Az biztos, hogy én, és még számos ismerősöm azóta sem utazunk Főtaxival. Természetesen ez nem fogja hasra vágni a céget, de nem is ez a célunk. Csak fel akartuk hívni arra a figyelmet, hogy Magyarországon működhet egy ilyen rádió, s vannak cégek, melyek úgy támogatják, hogy reklámot vásárolnak tőlük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!