300 droszton 1300 taxi

2000.05.29. 15:26
Két kerület - az V. és a VI. - kivételével kijelölték a leendő budapesti taxisállomásokat. Arról azonban csak június végén dönt a Fővárosi Közgyűlés, hogy kell-e közterület használati díjat fizetnie a taxisoknak, avagy sem. A Budapesti Taxiskamara szerint a fuvarozók csak akkor foglalják el a helyeket, ha nem kell ezért mélyen a zsebükbe nyúlniuk.
Az V. és VI. kerület kivételével minden kerületben kijelölték a leendő taxiállomásokat. A 300 droszton 1300 taxi várakozhat majd utasokra - tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián, a Városháza sajtófőnöke, a Főpolgármesteri Kabinet ülése után.

A 300 droszton 1300 taxi várakozhat majd utasokra
Hérai László, a Taxiállomásokat Működtető Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója szerint június végére a maradék két önkormányzattal is megegyezés születhet a helyszínekről.

Arról azonban még mindig nem született döntés, hogy mennyit kell fizetnie a taxisoknak. A jelenleg hatályos rendelet értelmében a fuvarozóknak a drosztok üzemben tartása mellett a közterület használatáért is fizetniük kell. Ez azonban Kelner Ferenc, a Budapesti Taxiskamara elnöke szerint elfogadhatatlan. Szerinte kollégái csak akkor foglalják el majd a kijelölt taxiállomásokat, ha ez utóbbi ,,sarctól" mentesülnek. Kigazdálkodhatatlannak tűnik ugyanis a frekventált helyeken lévő drosztokért fizetendő összeg. A Gellért Szálloda melletti állomáson való várakozásért a kerületi önkormányzat például évi 50 ezer forintot szeretne kapni autónként, a külvárosi helyhatóságok viszont nem kérnének pénzt.

A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése június végi ülésén tárgyalja azt a módosító indítványt, amely a közterület használati díjtól eltekintene. Ha ez nem történik meg Kelner Ferenc nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy üresen maradnak majd a kijelölt taxiállomások.