Ágnes
-1 °C
2 °C

Engedetlenségi mozgalmat hirdettek a háziorvosok

2006.02.23. 10:23
Több megyében tiltakoznak a házirorvosok a márciustól működő új betegjelentési rendszer ellen. Az orvosok szerint az jelentősen lassítaná a betegellátást, ha betartanák az előírásokat.

Engedetlenségi mozgalmat hirdetnek a háziorvosok több megyében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által elrendelt új betegjelentési rendszer (TBR) miatt. Debrecenben, Békés megyében és Zalában is tiltakoznak az orvosok az új szisztéma ellen, amely jelentősen lassíthatja a betegek ellátását. A szakminiszter és a Magyar Orvosi Kamara elnöke ma egyeztet.

Az elmúlt napokban, hetekben az Index több orvossal is beszélt a március elsején bevezetett új jelentési rendszerről. A TBR alapján az orvosoknak a kezelés minden egyes mozzanatát rögzíteniük kellene. Tételes kimutatást kell készíteniük az általuk kezelt betegek számáról, a betegségek fajtáiról, arról, hogy milyen terápiát javasoltak, ahhoz milyen gyógyszerezést írtak elő, még azt is rögzíteniük kell, hogy taxival érkezett-e a beteg a rendelésre, vagy gyalog. Az új fajta jelentéseket április 10-ig kell prezentálniuk az orvosoknak (a kezdeti időszak próbaidőnek számít).

Két óra pluszmunka

Elképesztően sok adminisztrációra, lassuló receptírásra, növekvő várakozási időre lehet számítani a háziorvosi rendelőkben, vélekedtek az Indexnek háziorvosok. Szerint az OEP rendkívül megnehezíti munkájukat, egy beteg ellátása legrosszabb esetben tíz-húsz perccel is megnyúlhat, ami akár két órával több munkát jelenthet naponta.

Az Indexnek nyilatkozó orvosok egyike ahhoz hasonlította a TBR-t, mintha egy tanárnak tanítás közben - bármit mond a diákoknak - le kéne jegyzetelnie, hogy éppen miről beszélt néhány pillanattal korábban.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkárát, Gyenes Gézát az Indexnek sokszori keresésre sem sikerült elérnie. Gyenes ugyanakkor a Népszabadságnak azt nyilatkozta: "Debrecen valamennyi háziorvosa egységesen megtagadta jelentési kötelezettségét. Az ország más pontjairól, Békés és Zala megyéből pedig folyamatosan csatlakoznak hozzájuk." A helyzet megoldására a MOK elnöke, Éger István személyes egyeztetésre kérte az egészségügyi minisztert. A találkozóra csütörtökön kerül sor.

A debreceniek nem bírják a rendszert
A debreceni orvosi kamara vezetője, Csepura Olga a Magyar Hírlapnak: "Nincs kapacitásunk ilyen mértékű adminisztrációra."
Csepura tapasztalatai szerint az adatszolgáltatási rendszer egy-két óra napi pluszmunkát jelentene, amit senki sem fizet ki az orvosoknak.

Negyedév múlva visszatérnének rá

Körösi László, az OEP finanszírozási főosztályának helyettes vezetője az Indexnek elmondta, hogy szerinte a háziorvosok jelentős része már átállt a számítógépes jelentéstételre és receptírásra. Azoknak viszont, akik még mindig kartonokkal dolgoznak, márciustól valóban váltaniuk kell. Nekik kezdetben valóban többórás pluszmunkát okozhat a váltás, nekik TBR valóban komoly váltásnak tekinthető, de akiknek számítógépük van, azoknak nem jelenthet gondot.

A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a háziorvosokra szabott rendszer idővel rutinná válik. Szerinte három hónap múlva érdemes visszatérni a kérdésre.

Elmondtuk, hogy belenéztünk egy háziorvos szoftvereibe, és a régi rendszerhez képest az új szisztéma betegenként 10-20 perccel is meghosszabbíthatja a kezelést. Körösi László hitetlenkedett. Szerinte az OEP új rendszere nem jelent ekkora többletmunkát. Hozzátette, hogy az OEP ingyen adja a kiegészítő szoftvereket azoknak, akiknek nincsenek megfelelő programjaik a jelentéstételhez. Ezekkel a szoftverekkel áthidalhatók a nehézségek.

Az OEP nem jogalkotó

Körösi elmondta, hogy eddig a Magyarországon dolgozó 6800 körzeti orvos közül 1800-nál bevezették be a rendszert, kísérleti jelleggel, és most minden körzeti orvosra kiterjesztik.

Az Indexnek nyilatkozó orvosok sem vitatják, hogy összesítésekre szükség van, de ezeket nem a kezelés közben, hanem értelmesen tagolt időszakokban kéne elkészíteni. Körösi erre úgy reagált, hogy egy nemrégiben elfogadott kormányrendelet kötelezte az Egészségbiztosítási Pénztárt az új szabályok bevezetésére, és az OEP nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv.