Klaudia
-3 °C
3 °C

Hamarosan villogót és gázsprayt kaphatnak a taxisok

2001.05.29. 14:50
Az igazságügyi miniszter támogatja, hogy a taxik tetejére riasztóként funkcionáló piros villogót helyezzenek el. Dávid Ibolya indokoltnak tartja azt is, hogy a fuvarvállalók olyan gázsprayt tartsanak maguknál, amely engedélyhez van kötve. A műholdas követőrendszer kiépítését soron kívül nem tudják támogatni, csak abban nyújthatnak segítséget, hogy kellőképpen tájékoztatják őket a pályázati lehetőségekről.
Az igazságügyi miniszter a Belügymisztérium képviselőivel és a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének elnökével ült le kedd délelőtt egy asztalhoz, hogy megbeszéljék, milyen intézkedések szükségesek a taxisok biztonságának növelése érdekében. Dávid Ibolya úgy látja, nem eléggé riasztó hatású az a tíz-tizenöt évnyi büntetési tétel, amely a közfeladatot ellátó személyek megtámadásakor róható ki. Emellett még olyan technikai eszközök is szükségesek, amelyek növelik a taxisok biztonságát és biztonságérzetét.

Dávid Ibolya támogatja a villogót és a gázsprayt

Horváth Pál és Dávid Ibolya
A miniszter asszony támogatja azt az elképzelést, hogy piros villogót szereljenek fel az autók tetejére, amely támadás esetén riasztóként kapcsolna be, és jelezné a közelben tartózkodóknak, hogy a taxis veszélyben van. Ehhez egy belügyi rendelet módosítására van szükség, ami rövid időn belül megvalósulhat. Egy olyan gázspray tartására is lehetőséget lehetne adni, amely nem ideggáz, de tartása engedélyhez van kötve. Egy szakértőkből álló csoportot fognak felkérni arra, hogy megvizsgálják, mennyire szükségesek és indokoltak ezek az intézkedések.

Horváth Pál, a szövetség elnöke arra is javaslatot tett, hogy a központi zár mellett egy speciális, hármas ajtózárt építsenek be, amely lehetőséget ad arra, hogy a vezető ajtaját mindentől függetlenül lehessen gombnyomásra zárni. Ezt a közlekedési tárca szakértőinek is meg kell vizsgálni, hogy baleseti szempontból mennyire biztonságos az alkalmazása - hangsúlyozta Dávid Ibolya. Abban mindegyik fél egyetértett, hogy egy olyan képzésben kell résztvenniük a fuvarvállalóknak, amely nem csak a beépítésre kerülő technikai berendezések és önvédelmi eszközök használatára terjedne ki, hanem arra is, miként kell viselkedniük vészhelyzetben.

Nincs pénz a műholdas követőrendszerre

A műholdas követőrendszer kiépítésének egyetlen akadály az, hogy nincs meg rá a szükséges fedezet. A taxisok a kormány segítségét kérték, de ők csak annyiban tudják őket támogatni, hogy kellő tájékoztatást nyújtanak a pályázati lehetőségekről. Horváth Pál elmondta, a rendszerre kaptak már konkrét ajánlatot, ami százötvenmillió forintról szólt. A szükséges berendezések beszerelése autónként százötvenezret tenne ki, de megvalósítására csak Budapesten lenne lehetőség.

Dávid Ibolya szerint a legbiztosabb megoldást az jelentené, ha a vezetőfülkét teljesen elszeparálnák az utastértől. Ez viszont az autók kis mérete miatt Magyarországon nem valósítható meg. Az elmúlt tíz évben tizennégy taxis lett gyilkosság áldazatal, legutóbb egy huszonnégyéves fiatalembert öltek meg a XV. kerületben.