Auguszta
-4 °C
2 °C

Bezáratják a palesztin orvos imaházát

2004.12.30. 09:34
Nem működtetheti tovább XI. kerületi imaházát Saleh Tayseer, akit korábban Móse Kacav izraeli államminiszter elleni merénylet megtervezésével gyanúsítottak meg. Most a lakók fordultak ellene.
Az önkormányzat döntése miatt új imaház után kell néznie a Móse Kacav izraeli államminiszter elleni merénylet megtervezésével meggyanúsított, később a vád alól tisztázott Saleh Tayseernek – értesült a Blikk. A budai imám és az oda járó mintegy 300-400 hívő péntekig maradhat a Bartók Béla út 29. szám alatti lakásban, mert az önkormányzat felfüggesztette a működési engedélyt.

Az imaház tulajdonképpen egy lakás, mely a Jótékonysági Békealapítvány tulajdonában van – mondta Bor Éva a XI. kerületi polgármesteri hivatal építési osztályának vezetője a Blikknek. A kuratórium elnöke az a Saleh Tayseer, akit áprilisban Móse Kacav izraeli elnök látogatása előtt néhány órával vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. A feljelentés szerint az imám robbanószer beszerzésére adott megbízást, hogy levegőbe röpítsék a zsidó múzeumot, de a főügyészség szeptemberben bizonyítékok hiányában megszüntette a palesztin-magyar kettős állampolgárságú fogorvos elleni eljárást.

Megy, ha lesz új hely

"A lakást engedélyek nélkül alakították át imaházzá" - magyarázta Bor. Két helyiségbe galériát építettek felvezető lépcsőkkel, teherhordó falat bontottak le, valamint klimatizáló berendezéseket helyeztek el. Az építési osztályvezető szerint a társasház lakói már tavaly panasszal fordultak az önkormányzathoz a lakás nem rendeltetésszerű használata miatt, s közgyűlésükön péntekig adtak engedélyt az imaház működésére.

Az alapítványt arra kötelezik, hogy a tulajdonában lévő lakásban visszaállítsa az eredeti állapotokat, ha nem, vagy a hívők nem hagyják el az imaházat, januártól akár hetente 100 ezer forintos bírsággal is sújthatók.

"Már hét éve keresünk egy új helyet a Dar al-Szalám mecsetnek - nyilatkozta a Blikknek Tayseer. - Bár nem rossz a viszonyunk a lakókkal, az imaháznak külön bejárata van, nem zavarunk senkit." Megígérte, helyreállítják az eredeti állapotokat, de amíg nem találnak új helyet, maradnak.