György
14 °C
24 °C

Kevés lehet a bizonyíték a terroristagyanús fogorvos ellen

2004.04.21. 08:20
Ügyvédje reményei szerint már a hétvégén kiszabadulhat előzetes letartóztatásából S. Tayseer. A terrorizmussal gyanúsított palesztin fogorvos ellen a rendőrök szerint is kevés a bizonyíték. Bár a számlájára átutalt 475 ezer eurót zárolta a bíróság, megfelelő jogszabályok hiányában szabadulása után visszakaphatja az állítása szerint mecsetépítésre szánt pénzt.
Kevés lehet a terrorizmussal vádolt palesztin fogorvos elleni bizonyíték - ismerték el a Magyar Hírlapnak rendőrségi források. S. Tayseer ellen egyelőre csak egy terhelő tanúvallomás szól, amit egy előzetes letartóztatásban lévő szír férfi tett.

Szerzett már bombát

A szír tanú szerint Tayseer őt bízta meg a robbanóanyag beszerzésével a merénylethez. A Népszabadság értesülései szerint a szír szállította a Nagy Fal kínai étterem elleni 1997-es merénylethez a jugoszláv gyártmányú kézigránátot. A férfit 1999-ben ugyan jogerősen kiutasították az országból, mégis Magyarországon maradhatott. Jelenleg autólopási ügyben tölti előzetes letartóztatását.

A bíróság mindeközben zárolta Tayseer számláját, melyre 475 ezer eurót utalt egy, a CIA nyilvántartása szerint terroristákat is támogató szaúdi sejk - írja a Népszabadság. Tayseer állítása szerint az összeg mecsetépítésre érkezett.

Visszakaphatja a pénzt

A Magyar Hírlap értesülései szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a rendőrség lefoglalhatja-e a pénzt. Magyarországon nincs olyan jogszabály, mely a CIA tiltólistája alapján lefoglalhatóvá tenné az átutalást, Tayseer szabadlábra helyezése után a zárlatot elvileg fel kell oldani - írja a napilap. Ügyvédje, Snóbli József reményei szerint Tayseert akár már a hétvégén szabadlábra helyezhetik.