Géza
-12 °C
-4 °C

Szabadlábon a terrorizmussal vádolt palesztin fogorvos

2004.06.22. 18:05
Nem erősítették a további gyanúsítást a nyomozás során S. Tayseerrel szemben beszerzett bizonyítékok, ezért az ügyészség elrendelte a merényletek előkészítésével vádolt fogorvos szabadon bocsátását. A rendőrség nem ért egyet a vádhatósággal, folytatja az eljárást.
Megszüntette S. Tayseer, a budapesti zsidó intézmények elleni merényletek szervezésével gyanúsított palesztin fogorvos előzetes letartóztatását az ügyészség. A rendőrség közleménye szerint a gyanúsított szabadulása ellenére tovább folyik a büntetőeljárás.

Nincs elég bizonyíték

Az ügyészség indoklása szerint a nyomozás során beszerzett bizonyítékok nem erősítették tovább a gyanúsítást, és ezért a palesztin férfi további fogva tartása már nem indokolt. A szabadlábra helyezést a gyanúsított védője indítványozta - jelentette ki Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

Folytatják az eljárást

"Az, hogy az ügyészség helyt adott az indítványnak, nem jelenti azt, hogy ne folytatódna a büntetőeljárás a férfival szemben. A büntetőeljárás tovább folyik, csak a gyanúsított szabadlábon védekezhet" - tette hozzá. Mint mondta, nem a rendőrség gondolta meg magát az előzetes letartóztatás szükségességét illetően.

Egy tanúra alapoznak

Az évek óta Magyarországon élő, a Bartók Béla úti mecset imámjaként is szolgáló fogorvost április 13-án, Móse Kacav izraeli államfő budapesti látogatása előtt pár órával vették őrizetbe. Előzetes letartóztatását április 15-én rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A Tayseer elleni vádakat egyetlen tanú vallomása erősítette meg, a más ügyekben előzetes letartóztatásban lévő szír tanú korábban a Nagy Fal kínai étterem elleni merénylethez szállított kézigránátokat. A rendőrség gyanúját egy, az ENSZ feketelistáján is szereplő szaúdi szervezettől Tayseer számlájára érkezett 475 ezer eurós utalás keltette fel. A palesztin fogorvos szerint a pénz a budapesti iszlám központ felépítését szolgálta volna.