Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vádjavaslat a palesztin fogorvos ellen

2004.07.14. 08:23
Védemelési javaslattal küldi tovább a hónap végén Saleh Tayseer aktáit az ügyészségnek a rendőrség. A nyomozók ugyan nem találtak tárgyszerű bizonyítékot a zsidó intézmények elleni merényletek előkészítésével gyanúsított palesztin fogorvos ellen, mégis megalapozottnak tartják gyanújukat.
Hamarosan lezárhatja a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Saleh Tayseer, a merényletek előkészítésével gyanúsított palesztin fogorvos ellen. A rendőrség a Magyar Hírlap értesülései szerint továbbra is megalapozottnak tartja a Tayseer ellen szóló bizonyítékokat. Az Iszlám Egyház Bartók Béla úti mecsetjének imámja ellen egy előzetes letartóztatásban lévő szíriai vallomása alapján indult eljárás.

A szír vallomása szerint Tayseer robbanóanyag beszerzésével, illetve egy budapesti zsidó múzeum felrobbantásával bízta meg őt. A Hírlap értesülései szerint a rendőrök elsősorban elővigyázatosságból tartóztatták le a palesztin fogorvost - a nyomozók abszurdnak tartották, hogy a terroristák egy tapasztalatlan vallási vezetőt bízzanak meg egy merénylet megszervezésével. A nyomozás során feltárt adatok szerint azonban az imám több, a zsidókkal szemben szélsőséges nézeteket való személlyel is találkozott.

"Tárgyszerű" bizonyíték azonban nem került elő, az előzetes letartóztatásban lévő szír bűnözőn kívül más vallomása szem erősítette a fogorvos elleni gyanút. Mindezek ellenére a rendőrség a hónap végén vádjavaslattal küldi tovább az iratokat az ügyészségre - értesült a Magyar Hírlap.