Szilárda
-4 °C
2 °C

Jöhetnek a tibeti emigránsok

2008.09.22. 15:51
A kormány módosította a tibeti emigránsok úti okmányára vonatkozó rendeletet, így hétfőtől szabadon utazhatnak be Magyarországra, és tartósan is maradhatnak az országban.

A tibeti emigráns közösség tagjainak Indiában kiállított úti okmánnyal hétfőtől szabadon lehet beutazni Magyarországra, jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben a 328/2007. (XII. 11.) számú kormányrendelet módosítása (pdf).

A kormány a tavaly decemberi rendeletében (pdf) szabályozta, hogy melyek azok az úti okmányok, amelyekkel külföldiek beléphetnek az ország területére. A rendelet egy hiányosságára akkor derült fény, amikor egy Magyarországon tartózkodó tibeti emigránst, Csögyal Tenzint, aki Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanáraként érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkezett, ki akarták utasítani az országból.

"Üdvözlöm a rendelet módosítását" - mondta el kérdésünkre Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Csögyal Tenzin jogi képviselője. Remélem, hogy ezzel elhárult az akadály ügyfelem tartózkodási engedélyének meghosszabbítása elől, tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy Csögyal Tenzin az eljárás első fokon született határozata ellen azonnal fellebbezett, ehhez Győző Gábor alkotmányos alapú érvelést fűzött csak, amelyben kifejtette, hogy a döntés hátterében indokolatlan diszkrimináció áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!