Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Műhold szórja a tudásbázist

2004.09.07. 18:45
Digitális tudásbázist fejlesztett ki az oktatási tárca. Az európai újdonságként aposztrofált fejlesztés interneten is elérhető, de a nagyméretű tartalmak egyszerű eljuttatása érdekében bevetik a műholdas adatszórást is. Szeptember elseje óta földrajz és történelem órákhoz használható tartalmakat helyeztek el az oldalon, az év végéig pedig további nyolc tantárgy anyagai kerülnek a hálóra.
Szeptember elseje óta elérhető a Sulinet oldalán a Sulinet Digitális Tudásbázis, a rendszer bemutatóján Magyar Bálint oktatási miniszter európai újdonságként aposztrofálta az adatbázist, amely beszámolója szerint tetszőlegesen fejleszthető. Az év végéig további 8 tárgy anyagaival bővül majd a rendszer, és a távlati tervek között szerepel a 7-12. osztályosoknak szóló tudásanyag bővítése idegen nyelvi tartalmakkal - fűzte hozzá a szaktárca vezetője.

Magyar Bálint és Kovács Kálmán
fotó: Barakonyi Szabolcs
Kitért arra, hogy a rendszer az év végéig mintegy 200 ezer digitális tananyag-elemből épül fel. Jelezte, a minisztérium a mostani tanévet "tesztüzemnek" tekinti. Magyar Bálint szólt arról is, hogy a Sulinet Expressz fejlesztési csomagja 2006-ra ér össze, s forradalmi változást fog végbemenni a magyar oktatásügyben.

Kovács Kálmán informatikai miniszter a műholdas adatszórás előnyeit ecsetelte az ünnepi sajtótájékoztatón. Kovács szerint igazán nem sok az a 14 815 forint, amelybe havonta és iskolánként kerül a műholdas adatszórás. A szakminiszter közölte, 2005 szeptemberére valamennyi általános és középiskolába eljut a szélessávú internet. Kovács és Magyar egyetértett abban, hogy a szélessávú internetkapcsolat mellett szükség van az adatszórásra is, mivel a nagyméretű digitális tananyagok letöltése megbénítaná az iskolai hálózatokat, ezzel a módszerrel azonban az összes 504 középiskola hozzájut a kívánt tananyaghoz.

Kovács Kálmán az Index keddi cikkére, amelyben megírtuk, hogy részben az Antenna Hungária igazgatósági elnökének jó ismerőse vette meg azt a vállalkozást, amely az adatszórási pályázat nyertese lett, úgy reagált: "mi csak annyit tudunk mondani, hogy ez a pályázat is program, körülbelül másfél éve készült (...) a közháló keretében tavaly júliusban, amikor átkerült a minisztériumhoz, akkor gondoltuk ki az egész struktúrát".

Bevonták a társminisztériumokat
Hozzátette: a pályázat nyílt volt, előkészítésébe és elbírálásába a szükséges társminisztériumokat bevonták. A legmagasabb pontszámot elért nyertesről egyhangú szavazattal döntött a bírálóbizottság. A miniszter közölte, mint minden ilyen pályázatnál, ennél is megtámadta a döntést a vesztesek egy része. A közbeszerzési döntőbizottság nyolc keresetből hetet elutasított. Egy esetben formai hibát találtak, és a tárca a legalacsonyabb kiróható - egymillió forintos - bírságot fizette ki.

"Az egyéb összefüggésekről, hogy ki, mit, hol privatizál, és az mivel függ össze, arról én nem tudok számot adni, nem tartozik szerintem a projekthez" - fogalmazott Kovács Kálmán, hozzátéve: az IHM-nek nincsenek ismeretei ezekről a privatizációkról.