Judit
2 °C
7 °C

Műhold szórja a tudásbázist

2004.09.07. 18:45
Digitális tudásbázist fejlesztett ki az oktatási tárca. Az európai újdonságként aposztrofált fejlesztés interneten is elérhető, de a nagyméretű tartalmak egyszerű eljuttatása érdekében bevetik a műholdas adatszórást is. Szeptember elseje óta földrajz és történelem órákhoz használható tartalmakat helyeztek el az oldalon, az év végéig pedig további nyolc tantárgy anyagai kerülnek a hálóra.
Szeptember elseje óta elérhető a Sulinet oldalán a Sulinet Digitális Tudásbázis, a rendszer bemutatóján Magyar Bálint oktatási miniszter európai újdonságként aposztrofálta az adatbázist, amely beszámolója szerint tetszőlegesen fejleszthető. Az év végéig további 8 tárgy anyagaival bővül majd a rendszer, és a távlati tervek között szerepel a 7-12. osztályosoknak szóló tudásanyag bővítése idegen nyelvi tartalmakkal - fűzte hozzá a szaktárca vezetője.

Magyar Bálint és Kovács Kálmán
fotó: Barakonyi Szabolcs
Kitért arra, hogy a rendszer az év végéig mintegy 200 ezer digitális tananyag-elemből épül fel. Jelezte, a minisztérium a mostani tanévet "tesztüzemnek" tekinti. Magyar Bálint szólt arról is, hogy a Sulinet Expressz fejlesztési csomagja 2006-ra ér össze, s forradalmi változást fog végbemenni a magyar oktatásügyben.

Kovács Kálmán informatikai miniszter a műholdas adatszórás előnyeit ecsetelte az ünnepi sajtótájékoztatón. Kovács szerint igazán nem sok az a 14 815 forint, amelybe havonta és iskolánként kerül a műholdas adatszórás. A szakminiszter közölte, 2005 szeptemberére valamennyi általános és középiskolába eljut a szélessávú internet. Kovács és Magyar egyetértett abban, hogy a szélessávú internetkapcsolat mellett szükség van az adatszórásra is, mivel a nagyméretű digitális tananyagok letöltése megbénítaná az iskolai hálózatokat, ezzel a módszerrel azonban az összes 504 középiskola hozzájut a kívánt tananyaghoz.

Kovács Kálmán az Index keddi cikkére, amelyben megírtuk, hogy részben az Antenna Hungária igazgatósági elnökének jó ismerőse vette meg azt a vállalkozást, amely az adatszórási pályázat nyertese lett, úgy reagált: "mi csak annyit tudunk mondani, hogy ez a pályázat is program, körülbelül másfél éve készült (...) a közháló keretében tavaly júliusban, amikor átkerült a minisztériumhoz, akkor gondoltuk ki az egész struktúrát".

Bevonták a társminisztériumokat
Hozzátette: a pályázat nyílt volt, előkészítésébe és elbírálásába a szükséges társminisztériumokat bevonták. A legmagasabb pontszámot elért nyertesről egyhangú szavazattal döntött a bírálóbizottság. A miniszter közölte, mint minden ilyen pályázatnál, ennél is megtámadta a döntést a vesztesek egy része. A közbeszerzési döntőbizottság nyolc keresetből hetet elutasított. Egy esetben formai hibát találtak, és a tárca a legalacsonyabb kiróható - egymillió forintos - bírságot fizette ki.

"Az egyéb összefüggésekről, hogy ki, mit, hol privatizál, és az mivel függ össze, arról én nem tudok számot adni, nem tartozik szerintem a projekthez" - fogalmazott Kovács Kálmán, hozzátéve: az IHM-nek nincsenek ismeretei ezekről a privatizációkról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?