1994: kivégezték a szovjet kannibált

02.15.

2008.02.15. 00:05

Hetven ember megölésével vádolnak Ukrajnában egy volt rendőrt, Szergej Tkacsot. Egy újságíró 2007 végén megkérdezte tőle, hogy érez-e megbánást, mire Tkacs így válaszolt:

„Maga nem érti. Én nem ember vagyok, hanem vadállat. Olyan, mint Csikatilo. Rólam filmet kell forgatni!”

 De ki is ez a Csikatilo?

Andrei-Chikatilo-3-e1476634327190

Andrej Csikatilo 53 embert ölt meg 1978 és 1990 között, a brutális gyilkosságokért halálbüntetéssel sújtották. A tarkólövéssel végrehajtott ítéletet 1994. február 15-én hajtották végre, miután Borisz Jelcin elnök elutasította kegyelmi kérvényét.

A korabeli Magyar Hírlap, az Interfax híre alapján így számol be Csikatilo kegyetlenségeiről:

„Saját, nagy élvezettel tartott beszámolója szerint levágta, megfőzte, majd megette áldozatai heréit és mellbimbóit, de volt, amikor meggyilkolásuk előtt megsüketítette, megvakította vagy megnémította áldozatait.”

Csikatilo, csakúgy, mint Tkacs, Ukrajnából származott. Születésekor, Sztálin balul sikerült kollektivizálásának következtében, éhínség tombolt a szovjet tartományban, majd következtek a második világháború pusztításai.

Az interneten bőségesen található források szerint anyja folyamatosan bántalmazta, testvérét az éhező falubeliek megették, apja a nácik fogságába került. A jó eszű fiú ebből a környezetből szakadt ki, tanár lett belőle.

A Don melletti Rosztovban letelepedő férfi negyven éves koráig élte az átlagos szovjet emberek életét. Utána viszont, legalábbis a vallomása szerint, potenciazavarokkal küzdött, majd rájött, hogy a vér látványa hozza izgalomba. Tizennyolc nőt, huszonegy kisfiút és tizennégy kislányt ölt meg, különös kegyetlenséggel.

De hogy nem bukott le tizenhárom éven keresztül?

Első bűntényéért, egy kislányt fojtott vízbe, ártatlanul végeztek ki helyette egy embert. A hatóságok sokáig titkolták az esetet, ekkor még a brezsnyevi pangás éveiben járunk, amikor a hivatalos propaganda szerint a szovjet embertől idegen az ilyesféle deviancia. A gyilkosságokat eleinte nem kapcsolták össze, hanem külön-külön kezelték, végül már nyomozócsoportot állítottak rá.

Nehéz volt elkapni azért is, mert áldozatai a lakosság alsóbb rétegeiből, prostituáltak, árvák, otthonról elszökött gyerekek közül kerültek ki.

A sorozatgyilkos, erre utalt mai követője, Tkacs is a már idézett nyilatkozatában, megmozgatja a filmesek, írók, zenészek fantáziáját. Csikatilóról készült a Citizen X Donald Sutherlanddel, Joss Acklanddal, Max von Sydowval és Stephen Rea-vel. Vagy itt van az Eisregentől, egy német black metal zenekartól a Ripper von Rostow.

A legtöbb ember élete az ecuadori Pedro Alonso Lopez lelkén szárad, aki 1973 és 1980 között háromszáz embert ölt meg. A hírhedt magyar sorozatgyilkos Kiss Béla, egy cinkotai bádogos, aki a huszadik század elején huszonnégy nőt ölt meg. A rendőrség soha nem fogta el, évtizedekkel később állítólag New Yorkban, a Times Square-en látták. Nevét egy amerikai hardcore-zenekar is őrzi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport