1992: Életfogytiglani börtön a sorozatgyilkos kannibálnak

2008.02.17. 00:05

Jeffrey Dahmer sorozatgyilkost 15-szörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 15 fiatalember és fiú meggyilkolásáért és megcsonkításáért. Szabadlábra helyezését örökre kizárták. Tetteiért jó eséllyel halálra is ítélhették volna, Wisconsinban azonban nem alkalmazzák a lehető legsúlyosabb büntetést.   

A perben Milwaukee bíróságának szélsőségesen hátborzongató bizonyítékokat mutattak be. Dahmer fiatal fekete homoszexuális fiúkra és férfiakra utazott, hogy kínozhassa őket, testüket ezután feldarabolta. A bíróságon elhangzott, hogy altatóval kábította el áldozatait, szexuálisan zaklatta őket, hármon közülük pedig homloklebeny-metszést hajtott végre. Lakásában számos testrészt találtak, így például három levágott fejet, több férfi nemi szervet.   

A 31 éves férfi nem tudta meggyőzni a bíróságot arról, hogy kannibalizmusa nekrofíliájának, azaz holttestek iránt érzett szexuális vágyának következménye, a védelem ugyanis arra játszott, hogy Dahmert elmebajosnak minősítsék. A 31 éves férfit egyébként saját ügyvédje is gyilkos úthengernek nevezte. A bíróság azzal érvelt, hogy Dahmer körültekintően választotta ki áldozatait, és alapvetően nem az volt a célja mindegyik esetben, hogy megölje őket.  

Az ítélet kihirdetése után Dahmer felolvasott egy nyilatkozatot a tárgyalóteremben.

„Soha nem akartam szabad lenni. Őszintén a saját halálomat kívántam. Tudom, hogy sátán voltam vagy beteg, esetleg mindkettő. Az orvosok meséltek a betegségemről, így most nyugodtnak érzem magam. Tudom mennyi kárt okoztam. Rosszul érzem magam, hogy mit tettem azokkal a szerencsétlen családokkal.” 

Az áldozatok hozzátartozói közül sokan részt vettek a tárgyaláson, többen áttörve a golyóálló üvegen, ami mögé a gyanúsítottat ültették, rá akartak támadni a Dahmerre. Az egyik áldozat nővére közben azt kiabálta: „Sátán vagy, meg akarlak ölni.” Egy másik férfi könnyek közt mondta: „Elvesztettük a gyerekünket, remélem a pokolra jutsz.”

Az ügy kapcsán számos bírálat érte Milwaukee rendőrségét, hogy nem jöttek rá idejében arra, hogy sorozatgyilkos szedi áldozatit a városban.

A Crime Library beszámol egy olyan esetről is, mikor az egyik áldozat majdnem megmenekült Dahmer kezei közül. A 14 éves Konerak éjjel kettőkor, már túl a begyógyszerezésen, meztelenül ült Dahmer nappalijának kanapéján, mikor esélyt látott a szökésre. Felpattant, kiszaladt az ajtón, és meztelenül szaladni kezdett az éjszakában. Egy Sandra nevű 18 éve lány látta meg, és azonnal segítséget hívott. Ugyan nem értette a helyzetet, de látta, hogy a fiú retteg, és sérülések borítják a testét.

Először a mentők értek a helyszínre, lepedőbe a burkolták Konerakot, addigra két rendőrjárőr is odaért. Közben Dahmer is kiment az utcára, és senkit nem hagyva szóhoz jutni, nyugodt és határozott stílusban kezdett beszélni. Úgy állította be a helyzetet, mintha egy meleg pár civódásáról lenne szó, Konerak pedig 19 éves szeretője lenne. Sandra ugyan próbálta előadni észrevételeit, de Dahmer intelligens és határozott fellépése megtévesztette a rendőröket, oda se figyeltek a fiatal lány szavaira.

Mivel Konerak be volt gyógyszerezve és sokkos állapotban volt, nem tudta cáfolni a történetet, Dahmer meg csak annyit vetett oda a 14 éves fiúról, hogy mértéktelenül ivott és nagyon be van rúgva. A rendőrök végül fel is mentek Dahmer lakásába, érezték is a rossz szagot, de mivel ízlésesen volt berendezve, nem fogtak gyanút. A fiú ruhái összehajtogatva hevertek a kanapén, mellette pedig néhány róla készült bikinis fotó. A rendőrök így beigazolva látták a hallottakat, és távoztak.

Még azon az éjszakán Dahmer meggyilkolta Konerakot, holttestét feldarabolta, koponyáját pedig megőrizte emlékbe. A gyilkost két hónappal később fogta el a rendőrség, miután egy másik férfinek is sikerült kimenekülnie a lakásból. A Konerak menekülésekor intézkedő rendőröket kirúgták.

Dahmerre végül 15 gyilkosságot tudtak rábizonyítani, de vallomása szerint összesen 17 ember halála szárad a lelkén. A börtönben vallásos lett és meg is keresztelkedett, de csak 1994-ig töltötte büntetését, akkor ugyanis egy cellatársa megölte.