Arnold, Levente
17 °C
32 °C

1990: Kis János az SZDSZ mb elnöke

02.23.

2008.02.23. 08:21
41 hozzászólás

Az SZDSZ ügyvivői testülete ülésezett 1990. február 23-án, és megbízott elnökké választotta Kis Jánost. Ez nem jelentette azt, hogy Kis a párt miniszterelnök-jelöltje is lett volna a közelgő választáson, pedig mindenki arra volt kíváncsi, hogy akkor ki. Ahogy a Magyar Hírlap tudósítója írja baráti kommentárra emlékeztető tudósításában:

"Az SZDSZ sajtótájékoztatóin lassan elmaradhatatlan kérdés, hogy ki lesz a miniszterelnök, kit szánnak erre a posztra? És mi lesz a tárcákkal, hogyan osztoznak azokon? Nevek mindeddig nem hangzottak el, ami érthető, hiszen addig nem lehet dönteni ezekben a kérdésekben, amíg nem ismert, milyen kondíciókkal, feltételekkel jön össze a koalíció, a tárgyalásokon dől el, kik jöhetnek szóba."

Akik mégis kíváncsiak voltak arra, hogy ki lesz a miniszterelnök, ha az SZDSZ győz, azokat kellemes meglepetés érte.

Magyar Bálint ügyvivő ugyanis bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy Kis János, Tölgyessy Péter és Pető Iván is a miniszterelnöki poszt várományosai között van.

A koalíciós esélyeket Tölgyessy Péter latolgatta.

Az SZDSZ természetes szövetségese a Fidesz. A két szervezet programja között meglévő különbségek nem elviek, szakértői tárgyalásokon feloldhatóak. A népszavazásra kialakult négyes másik két pártja, a Független Kisgazdapárt és az MSZDP szintén szóba jöhet koalíciós partnerként.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Tölgyessy itt az 1989 őszi négyigenes népszavazásra gondolt, ahol az SZDSZ mellett az idézetben szereplő másik három párt buzdította szavazóit arra, hogy mind a négy kérdésre igennel válaszoljanak. Végül az igenek győztek.

Tölgyessy nyilatkozatából kiderült, hogy azért elég göröngyös lett volna az út egy SZDSZ-FKGP-MSZDP-koalícióig. A liberálisok nem értettek egyet a kisgazdák földtulajdoni koncepciójával, miszerint az 1947-es állapot szerint kellett volna mindent visszaadni az egykori tulajdonosoknak. A szociáldemokratákkal meg az volt a baj, hogy "talányos párt", például az SZDSZ számára zavarbaejtően jó viszonyt ápolt a hagyományos ágazati szakszervezetekkel.

Kis János helyzete érdekes volt, ugyanis nem szerepelt az SZDSZ választási listáján, mivel nem akart országgyűlési képviselő lenni. Az országos listán az első helyezett Tölgyessy után a 10. helyig ABC-sorrendben következtek a nevek (Tölgyessy a frakcióvezetői poszt várományosa volt, ezért állt az első helyen): Demszky Gábor, Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc, Magyar Bálint, Mécs Imre, Pető Iván, Rajk László, Szabó Miklós, Tamás Gáspár Miklós.

Kis Jánost áprilisban az SZDSZ elnökévé választják, 1991 novemberében visszavonul a napi politikai csatározásoktól, az elnöki székben Tölgyessy követi. 1999-ig még tagja a párt országos tanácsának, 2002-ben, Medgyessy Péter III/II-es múltjának kiderülése után, pedig még a pártból is kilép.

Az SZDSZ elnöke ma Kóka János.