1975: máig rejtélyes metrószerencsétlenség Londonban

02.28.

2008.02.27. 15:21

Az akkor 112 éves londoni metró történetének máig legsúlyosabb szerencsétlensége történt 1975. február 28-án, a délelőtti csúcsforgalomban. A Magyar Hírlap az utolsóelőtti oldalon kis tudósításban számolt be arról, mi történt:

"Egy hat kocsiból álló szerelvény - mindeddig ismeretlen ok miatt - nem lassított a citybeli Moorgate állomás előtti pályaszakaszon, és körülbelül hatvan kilométeres óránkénti sebességgel átszáguldott a megállóhelyen, majd egy tűzfalba ütközött, kisiklott, és a kocsik egymásba torlódtak."

Az első nap után tizenhárom halottról és hatvannyolc sebesültről tudtak, de tisztában voltak vele, hogy ezek a számok emelkedni fognak. Végül negyvenhárom halottja és kilencven sebesültje volt az esetnek.

A mentés napokig tartott, az ütközés ereje ugyanis olyan nagy volt, hogy két kocsi valósággal összeolvadt.

Az egyik túlélő, Javier Gonzalez - maga is megsérült, heteket töltött kórházban - így számolt be évekkel később a szerencsétlenségről a BBC-nek:

"Az újságom fölül ránéztem egy velem szemben ülő nőre. Abban a pillanatban a metróban kialudt a lápma. Ahogy sötét lett, nagyon hagnos csattanást hallottam, tört az üveg és a fém. A nő meghalt."

A korabeli találgatások között nem merült fel, hogy terrorcselekmény történt volna, pedig ekkorra az IRA már nem egy merényletet elkövetett Londonban, illetve Nagy-Britannia más városaiban.

Hogy mi történhetett, azt máig nem lehet tudni. A szerelvény 56 éves vezetője is életét vesztette. Jó egészségnek örvendett, nem élt droggal, alkohollal, és úgy ismerték, mint akinek öngyilkos hajlamai sincsenek. Hat éve dolgozott a londoni metrónál, és óvatos, lelkiismeretes dolgozónak tartották. A vizsgálat megállapította, hogy a becsapódás pillanatában nem emelte fel a kezét ösztönösen, hogy az arcát védje.

Ami tény: fékezés nélkül rohant túl az állomáson, pedig a fék, a sín és egyéb berendezések nem hibásodtak meg.

A londoni metróban ilyen nagy szerencsétlenség se előtte, se utána nem történt. 1984-ben tűz ütött ki az Oxford Circusnél, ezer embert kellett kimenekíteni, csak könnyebb sérültek voltak. 1987-ben tűz ütött ki a King's Crossnál, 27 ember halt meg.