1959: bemutatják az első, fürdőruhás Barbie babát

2008.03.09. 11:41

A lányok két csoportra oszthatók: akik rajongtak a Barbie babáért és akik gyűlölték, de mindkét csoportnak volt, mert e nélkül nem szocializáció a szocializáció a szociológusok szerint.

1950 egyik kevésbé különleges, de napsütötte délutánján (így képzelem) Ruth Handler látta Barbara nevű lányán, mennyire szeret babázni, ezért felvetette drága férjének, hogy ugyan, ha már ő a Mattel alapítója, gyártsanak babákat. A férjet ez nem érdekelte, elhajtotta az asszonyt. De jött 1956, amikor a család, a kicsi Barbarával és Kennethtel európai útra szánta el magát, és találkoztak a Németországban rendkívül népszerű Bild Lilli nevű játékbabával. Ez bezzeg rögtön felpörgette a vállalkozót. A baba egy német újság képregényhőséből készült, nagy sikere volt, de 1964-ben Handlerék felvárásolták a jogokat, hogy megszüntessék szegényt.

 

 

1959. március 9-én az American International Book Fairen mutatták be a Barbie-t, a hosszú hajú szőke lányt, amit egy élő modellről mintáztak 1:6 arányban kicsinyítve. Sokak szerint a gyerekek fejlődésének nem tesz jót, hogy ilyen idealizált, vékony csípőjű, nagy mellű lányt mutatnak fel példaként. Barbie-szindrómának nevezték el, ha valaki teljesen rákattan a plasztikai műtétekre, amiktől egyre inkább egy idealizált és műanyag nőnek néz ki (Cindy Jackson vagy Pamela Anderson). Később, 1961-ben megérkezett a hidegen szexi műanyaglány társa, a jól fésült Ken, akit Handlerék másik gyerekéről neveztek el, ami elég perverz ötletnek tűnik utólag, hiszen a nemi érés fontos lépése a Barbie és Ken testi kapcsolatával való megismerkedés.

Az első Barbie fekete-fehér úszódresszben mutogatta magát, szőke és barna hajjal is lehetett kapni, de csak szigorúan összefogott frizurával. Hol volt még ekkor az erotikusan a haját dobáló Barbie? És vajon hány lány vágta le a hosszú sörényt, hogy valami változatosság beálljon? És vajon hányan csalódtak, hogy nem nő ki újra? Valószínűleg sokan, mert a Japánban készült babákból az első évben elkelt 350 ezer darab. A kezdetek óta hihetetlen méretű családra és állatra tett szert az eltelt közel ötven évben.

A társadalomban betöltött szerepe miatt fontos volt az első fekete baba megjelenése is, ami kétszer is megtörtént. Először a Francie babát adták ki fekete változatban, vagyis egyszerűen beszínezték az erdeti fehér középosztálybeli Barbie-t, nem voltak az afro-amerikaikra jellemző jegyei, amit később a Christie bábunál pótoltak. A Közel-Keleten fejkendős muszlim baba jelent meg, akit Fullának hívnak:

A Barbie egyszerre volt a női egyenjogúsági harcok ellensége és eszköze: mindig igyekeztek különböző, új női szerepekben megmutatni, így volt asztronauta, NASCAR-versenyző, repülőgéppilóta, doktor, az American Idol énekese, rock- és filmsztár, katona a Sivatagi Viharban, spanyoltanár és sok minden más.

Itt az öreg, de helyes Barbie:

Itt meg villamosszékben a Barbie-ellenségek miatt: