Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1959: bemutatják az első, fürdőruhás Barbie babát

2008.03.09. 11:41
4 hozzászólás

A lányok két csoportra oszthatók: akik rajongtak a Barbie babáért és akik gyűlölték, de mindkét csoportnak volt, mert e nélkül nem szocializáció a szocializáció a szociológusok szerint.

1950 egyik kevésbé különleges, de napsütötte délutánján (így képzelem) Ruth Handler látta Barbara nevű lányán, mennyire szeret babázni, ezért felvetette drága férjének, hogy ugyan, ha már ő a Mattel alapítója, gyártsanak babákat. A férjet ez nem érdekelte, elhajtotta az asszonyt. De jött 1956, amikor a család, a kicsi Barbarával és Kennethtel európai útra szánta el magát, és találkoztak a Németországban rendkívül népszerű Bild Lilli nevű játékbabával. Ez bezzeg rögtön felpörgette a vállalkozót. A baba egy német újság képregényhőséből készült, nagy sikere volt, de 1964-ben Handlerék felvárásolták a jogokat, hogy megszüntessék szegényt.

 

 

1959. március 9-én az American International Book Fairen mutatták be a Barbie-t, a hosszú hajú szőke lányt, amit egy élő modellről mintáztak 1:6 arányban kicsinyítve. Sokak szerint a gyerekek fejlődésének nem tesz jót, hogy ilyen idealizált, vékony csípőjű, nagy mellű lányt mutatnak fel példaként. Barbie-szindrómának nevezték el, ha valaki teljesen rákattan a plasztikai műtétekre, amiktől egyre inkább egy idealizált és műanyag nőnek néz ki (Cindy Jackson vagy Pamela Anderson). Később, 1961-ben megérkezett a hidegen szexi műanyaglány társa, a jól fésült Ken, akit Handlerék másik gyerekéről neveztek el, ami elég perverz ötletnek tűnik utólag, hiszen a nemi érés fontos lépése a Barbie és Ken testi kapcsolatával való megismerkedés.

Az első Barbie fekete-fehér úszódresszben mutogatta magát, szőke és barna hajjal is lehetett kapni, de csak szigorúan összefogott frizurával. Hol volt még ekkor az erotikusan a haját dobáló Barbie? És vajon hány lány vágta le a hosszú sörényt, hogy valami változatosság beálljon? És vajon hányan csalódtak, hogy nem nő ki újra? Valószínűleg sokan, mert a Japánban készült babákból az első évben elkelt 350 ezer darab. A kezdetek óta hihetetlen méretű családra és állatra tett szert az eltelt közel ötven évben.

A társadalomban betöltött szerepe miatt fontos volt az első fekete baba megjelenése is, ami kétszer is megtörtént. Először a Francie babát adták ki fekete változatban, vagyis egyszerűen beszínezték az erdeti fehér középosztálybeli Barbie-t, nem voltak az afro-amerikaikra jellemző jegyei, amit később a Christie bábunál pótoltak. A Közel-Keleten fejkendős muszlim baba jelent meg, akit Fullának hívnak:

A Barbie egyszerre volt a női egyenjogúsági harcok ellensége és eszköze: mindig igyekeztek különböző, új női szerepekben megmutatni, így volt asztronauta, NASCAR-versenyző, repülőgéppilóta, doktor, az American Idol énekese, rock- és filmsztár, katona a Sivatagi Viharban, spanyoltanár és sok minden más.

Itt az öreg, de helyes Barbie:

Itt meg villamosszékben a Barbie-ellenségek miatt: