Árpád
-2 °C
4 °C

1962: újratemetik Károlyi Mihályt

2008.03.18. 12:21
154 hozzászólás

Károlyi Mihály 1955 márciusában halt meg Franciaországban. Kádár börtöneiben még százával voltak 56-osok, amikor a vörös gróf, az első köztársaság elnöke hamvait újratemették Budapesten. Fontos esemény volt ez a legitimizációra áhítozó Kádár Jánosnak és rendszerének, és jelenlétükkel mindehhez olyan baloldali nyugati gondolkodók asszisztáltak, mint a A. J. P. Taylor oxforfi történész professzor (könyveit manapság is sűrűn kiadják magyarul), Francesca Wilson angol írónő vagy Yvette Guyot francia írónő.

A temetés előtti napokban a sajtó sűrűn foglalkozott az eseménnyel.

Bemutatták a hamvak hazahozatalára kiadott emlékbélyeget, és ismertették a temetési menet útvonalát: Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Marx tér - Lenin körút - Rákóczi út - Baross tér - Mező Imre út.

A temetésen külön küldöttség képviselte azt a területet, ahol Károlyi egykoron földet osztott. A Népszabadság tudósítása érzékletesen írja le látogatásukat:

"Nem sokkal fél 10 után messziről érkezett emberek állnak a ravatal mellé: Kovács Lajos, a Füzesabonyi Járási Tanács  vb-elnökhelyettese, Fázold Károly, a járási népfrontbizottság titkára, Fülöp Zsigmond, a kápolnai Alkotmány Tsz tagja és Nagy András, az Új Barázda Tsz tagja. Hajnalban indultak, hogy tisztelegjenek annak ahazafinak az emléke előtt, aki 43 évvel ezelőtt kápolnai birtokán megkezdte a földosztást. A karót, amely akkor a feudális-kapitalista rend szétbomlásának hirdetője, a társadalmi haladás útjelzője volt, azóta őrzik, ma a kápolnai Alkotmány Tsz becses ereklyéje."

Károlyi Mihály a második világháború után tért vissza Magyarországra és párizsi nagykövetként az új rend szolgálatába állt. A Rajk-per elleni tiltakozásul lemondott posztjáról és ismét az emigrációt választotta. A sors iróniája, hogy az a Kállai Gyula mondott beszédet az elhunyt ravatalánál, aki 1949-ben külügyminiszterként figyelmeztette a diplomáciai testület tagjait: az ellenség oldalára átállt árulóval minden kapcsolat megszakítandó (HVG, 1998/41.). Ennek tudatában Kállai gyászbeszéde már-már orwelli:

"Őt magát 1949-ben a személyi kultusz következményeként jelentkező törvénysértések mélységesen bántják, s ezért lemond diplomáciai tisztéről, ismét az emigrációt választja. Mi, akik megszenvedtük a személyi kultusz bűneit, és akik felszámoltuk ennek következményeit, megértjük Károlyi Mihály indokait. A kérdésre a történelem már válaszolt: okultunk a múltból: a mások és saját hibáinkból is: pártunk elsöpörte a személyi kultuszt, s ma a lenini eszmék világító fényét követve, töretlenül haladunk előre a szocialista Magyarország építésének útján."

Károlyi Mihály özvegye és a nemzetközi elismerésre szomjazó Kádár és köre valójában alkut kötött. A hagyaték hazahozataláért cserében a rendszer megjelenteti Károlyi írásait, derül ki a HVG már idézett írásából. Az más kérdés, hogy Károlyi teljes levelezését, illetve emlékiratait nem publikálták, és a Hit, illúziók nélkül címmel megjelent szöveget is csak cenzúrázva.

Károlyi a rendszerváltás után is eleven történelmi figura maradt. A baloldal időről időre megpróbálja példaképül állítani, de kísérletük rendre hamvába hal. Nem volt egy vidám korszak 1918-19 fordulója, a történelmi Magyarország nagy részét idegen csapatok szállták meg, sorra kiálltották ki elszakadásukat a nemzetiségi területek, a kommunisták a hatalom megragadására készültek, és közeledett Trianon. Ember legyen a talpán, aki itt egy olyan hőst talál, amit egy 21. századi párt a zászlajára vehet. 

Tényleg, emlékeznek még arra, hogy 2004 októberében az identitáskereső MSZP éppen a Kossuth tér melletti Károlyi szoborhoz szervezett nagygyűlést? Ahhoz a szoborhoz, amit szélsőjobbosok néhány havonta leöntenek vörös festékkel...

Nagyjából ennyit jelent ma Károlyi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?