Illés
17 °C
28 °C

1985: a Videoton jobb mint a Manchester

03.20.

2008.03.19. 23:21
75 hozzászólás
Bailey hiába nyújtózkodott
Bailey hiába nyújtózkodott

Szenzációs Videoton-siker. Ezzel a címmel jelent meg az Országos Testnevelési és Sporthivatal lapja, azaz a Népsport 1985. március 21-én. Tette mindezt két forint harminc fillérért.

A székesfehérvári focistáknak köszönhetően 85 tavaszán ahogy akkoriban mondták futball-lázban égett az ország. A Dukla Praha, a Paris St-Germain, és a Partizan után az UEFA-kupa negyeddöntőjében a Manchester United ellen játszott a Videoton. Az angliai első meccsen ugyan Stapleton góljával nyert a MU, de a visszavágóra így is több tízezernyi jegyrendelés érkezett Fehérvárra.

A visszavágó másnapján a Népsport címlapján két kép is volt a meccsről, az egyiken a: Wittmann szabadrúgása után a labda megpihen a jobb alsó sarokban. Bailey vetődik, de már hiába. . . képaláírás, illetve a . . .és a gólöröm! A játékosok és a lelátó népe mámoros boldogságban az 1-0 után.

Így csak mellékesen látszott a címlapon, hogy bravúr kell a bennmaradáshoz a B-csoportos jégkorong vb-n, és az is, hogy Juhász László KISZ-díjat kapott.

„Külön is felhívtam a figyelmet arra, hogy ne rohanjuk le az angolokat, mert akkor az ellenrohamok gólveszélyt hoznak. Ki kell várni a lehetőséget, s amikor hibáznak, meg kell szereznünk a vezetést. Nem lesz sok gól, s bízom abban, hogy a megbeszélteket maradéktalanul betartják a fiúk” - mondta a meccs előtt Kovács Ferenc a Videoton edzője.

Kovács dolgát nehezítette, hogy alapcsapatából Csuhay és Májer sárga lapok miatt, míg Csongrádi sérülés miatt nem játszhatott. Így fordulhatott elő, hogy a cserepadon olyan játékos is ült – és később be is állt – Faddi személyében, aki korábban még NBI-es meccset sem játszott. Az ellenfélnél ugyanakkor a gyengélkedő dán Olsen helyett Whitwside került a kezdőbe.

A sportnapilap beszámolója szerint az angol szurkolók csatakiáltásai elvesztek a Videoton kórus hangorkánjában. A részletes beszámolóból aztán kiderül:

20. perc. Palkovics ügyes kényszerítőzés után Szabótól kapott jó labdát középen, de Hogg 22 méterre a kaputól felvágta. A szabadrúgáshoz letett labdának Szabó futott neki, ám váratlanul átlépte azt, meghagyva a lövés lehetőségét a mögötte rajtoló Wittmannak. A fiatal középpályás ballal nagy erővel félmagasan bombázott kapura. Labdája az öttagú sorfalon megpattant, megtévesztette a balra mozduló Bailey kapust és végül a jobb alsó sarokba vágódott.

A tudósítás szerint az angolok a hajrában minden energiájukat mozgósították, Borsányinek egy alkalommal a gólvonalról kellett felszabadítania. A hosszabbításban aztán a 100. percben Szabó szögletét Albiston a kapufa mellett állva tudta csak menteni. A találkozó tehát ugyanolyan eredménnyel zárult, mint Manchesterben, így a tizenegyesrúgások következtek.

Whitesie ballal a kapu közepébe lőtt.
Szabó ballal a jobb sarokba bombázott.
Olsen balra tartó lövésébe Disztl még beleüt, de a labda a hálóban köt ki.
Burcsa nagy erővel lő a léc alá.
Stapleton lövése a keresztléc fölött hagyja el a játékteret.
Végh az elvetődő Bailey fölött, a kapu közepébe helyezett.
Strachan a léc alá bombázott.
Wittmann ballal a kapu bal oldalába lőtt.
Gidmannak is helyén volt a szíve, nem hibázott.
Gömöri úgy állhatott oda, ha belövi, továbbjut a Videoton. A fiatal játékos azonban jobbal a bal kapufa mellé küldte a bőrgolyót.
Albiston balra tartó lövését megfogta Disztl Péter.
Vadász félmagasan a kapu bal oldalába lőtt, ezzel továbbjutott a Videoton.

A meccs másnapján megjelenő újság értelemszerűen mindenkit dicsér, miként Kovács Ferenc sem fogta vissza magát:

„Egygólos hátrányt a világ legjobb csapata ellen is lelehet dolgozni. Mondtam a játékosoknak, rúgjanak egy gólt, és a tizenegyeseknél minden megtörténhet. Minden elismerésem a játékosoké, azoké is akik most nem lehettek a pályán. A többieknek pedig szívből köszönöm ezt a gyönyörű estét. Remélem minden magyar sportbarátnak emlékezetes marad. Az biztos, én sosem felejtem el”.

Az ellenfél edzője is a magyar csapatot dicsérte:

„Óriási volt a küzdelem. A manchesteri kilencven perc után úgy gondoltam miénk a továbbjutás. Mérhetetlenül csalódtam. Ezen a meccsen a szerencséé volt a főszerep. Ha a magyarok ilyen okosan és taktikusan játszanak az elődöntőben is, bárkinek méltó ellenfelei lehetnek. Akár a döntőbe is bekerülhetnek” – mondta Atkinson, és mint később kiderült igaza is lett.

A Manchester után a Zseljeznyicar kiverésével valóban döntőt játszott a Videoton, ott azonban már nem bírt a Real Madriddal. A sérülések és eltiltások miatt az első, székesfehérvári meccsen 3-0-re nyertek a spanyolok, így hiába nyerte meg a visszavágót a Bernabeu-stadionban Májer góljával a magyar csapat, az UEFA-kupát a Real nyerte el.

Az már igazi magyaros sajátosság, hogy a csapatot később szétszedték – ebben elsősorban a pártvonalon is támogatott Budapesti Honvéd jeleskedett -, így nem lett folytatása a történetnek. A Videoton az eltelt időben megfordult a másodosztályban is, számtalanszor nevet változtatott és nemrég még a megszűnés réme is fenyegette a csapatot.

Jelenleg az NBI középmezőnyében áll, éppen a két Disztl testvérrel a kispadon. A fehérváriak közül többen is edzősködésre adták a fejüket, eddig különösebb siker nélkül, míg mások az üzleti életben próbálkoztak. A döntő visszavágóján gólt szerző Májer Lajos 1998 márciusában autóbalesetben vesztette életét.

Kovács Ferenc a Fehérvár után már nem edzősködött, jelenleg nyugdíjasként éli életét.

Ellenben a Manchester United ma a világ egyik leggazdagabb és legismertebb klubja. 1991-ben KEK-et, 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert.

1985. március 20.
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton - Manchester United 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 5-4
Székesfehérvár, 25 ezer néző jv: Fredriksson (svéd)
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Horváth G., Végh - Burcsa, Vaszil (Faddi, 73.), Wittmann - Palkovics (Gömöri, 106.), Szabó, Vadász
Manchester United: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Robson (J. Olsen, 108.), Whiteside - Hughes, Stapleton
gólszerző: Wittmann (20.)