Szilvia
5 °C
16 °C

1998: 11 Oscart nyert a Titanic

2008.03.23. 15:01
36 hozzászólás

„Én vagyok a világ királya!” – jelentette ki örömében 55 millió tévénéző előtt James Cameron, mikor tíz évvel ezelőtt átvette a Titanicért a rendezői Oscart. (Ezért a mondatért sokat cikizték később, pedig csak a filmje főhősét, Jacket idézte.) Aznap este még tíz díjat kapott a film az Akadémiától, ennyit egészen addig csak a Ben Hurnak osztottak ki 1960-ban. Aztán 2004-ben a Gyűrűk Ura: A király visszatér is megismételte ezt a teljesítményt.A Titanic diadalmenete azóta elfeledtette, hogy a korabeli sajtó sokáig hatalmas bukást várt a 20. század legdrágább filmjétől. Rossz előjelnek számított, hogy a gyártás alatt 135 millió dollárról 200 millióra emelkedtek a költségek, és útközben a bemutatót is kénytelenek voltak fél évvel elhalasztani. „A hajó elsüllyed, mindenki megfullad. Az egész világ ismeri a sztorit” – nyilatkozta lekicsinylően 97 nyarán az év másik sikerfilmjének, a Zorro álarcának társproducere, David Foster.

James Cameron korábban már több sikerfilmet levezényelt, az első két Terminátort és A bolygó neve: Halált, de a Titanic forgatása őt is megviselte. „Úgy éreztem magam, mint a film hajókapitánya a parancsnoki hídon – mondta később a rendező, aki a Star Wars hatására hagyta abba a kamionsofőrködést. - Láttam, hogy egy jéghegyhez közeledünk, de tehetetlen voltam. Ki nem szállhattam, úgyhogy muszáj volt végigcsinálni.” Nem elég, hogy Leonardo Di Caprio Blizzard nevű gyíkját elütötte egy teherautó, a forgatáson komolyabb balesetek is történtek. Az akkor huszonkét éves szívtiprónak például kiment a válla, amikor egy paddal kellett bevernie egy ajtót. Kate Winslet meg tüdőgyulladást kapott a vizes jelenetek felvétele alatt, és a könyöke is eltörött. Amellett, hogy a bemutató után a Bravo magazinok megteltek DiCapro képeivel, a film betétdala is óriási sláger lett. A budapesti turistáknak szervezett sétahajókázásokon például még ma is azt jelenti a csúcspontot, amikor a részeg turisták a My heart will go on dallamára egymásba kapaszkodva utánozzák a Titanic szerelmespárját. Cameron viszont eredetileg hallani sem akart arról, hogy betétdallal sziruposítsák a filmet. A zeneszerzője, James Horner ezért állítólag titkoban bízta meg Céline Diont és Will Jenningset, hogy írjanak egy számot, ami aztán a rendezőt is meggyőzte.

A Titanic végül nemcsak az Oscar-átadón aratott, hanem a mozipénztáraknál is: 1,8 milliárd dolláros bevételével minden idők legjövedelmezőbb filmje lett. James Cameron az azóta eltelt tíz évben egyetlen játékfilmet sem rendezett, viszont részt vett egy új 3D-kamera kikísérletezésében. Ezzel forgatja az Avatar című filmjét, amivel sokak örömére visszatér a scifi-hez, és jó eséllyel újabb bevételi rekordokat dönt majd 2009-ben.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?