1998: 11 Oscart nyert a Titanic

2008.03.23. 15:01

„Én vagyok a világ királya!” – jelentette ki örömében 55 millió tévénéző előtt James Cameron, mikor tíz évvel ezelőtt átvette a Titanicért a rendezői Oscart. (Ezért a mondatért sokat cikizték később, pedig csak a filmje főhősét, Jacket idézte.) Aznap este még tíz díjat kapott a film az Akadémiától, ennyit egészen addig csak a Ben Hurnak osztottak ki 1960-ban. Aztán 2004-ben a Gyűrűk Ura: A király visszatér is megismételte ezt a teljesítményt.



A Titanic diadalmenete azóta elfeledtette, hogy a korabeli sajtó sokáig hatalmas bukást várt a 20. század legdrágább filmjétől. Rossz előjelnek számított, hogy a gyártás alatt 135 millió dollárról 200 millióra emelkedtek a költségek, és útközben a bemutatót is kénytelenek voltak fél évvel elhalasztani. „A hajó elsüllyed, mindenki megfullad. Az egész világ ismeri a sztorit” – nyilatkozta lekicsinylően 97 nyarán az év másik sikerfilmjének, a Zorro álarcának társproducere, David Foster.

James Cameron korábban már több sikerfilmet levezényelt, az első két Terminátort és A bolygó neve: Halált, de a Titanic forgatása őt is megviselte. „Úgy éreztem magam, mint a film hajókapitánya a parancsnoki hídon – mondta később a rendező, aki a Star Wars hatására hagyta abba a kamionsofőrködést. - Láttam, hogy egy jéghegyhez közeledünk, de tehetetlen voltam. Ki nem szállhattam, úgyhogy muszáj volt végigcsinálni.” Nem elég, hogy Leonardo Di Caprio Blizzard nevű gyíkját elütötte egy teherautó, a forgatáson komolyabb balesetek is történtek. Az akkor huszonkét éves szívtiprónak például kiment a válla, amikor egy paddal kellett bevernie egy ajtót. Kate Winslet meg tüdőgyulladást kapott a vizes jelenetek felvétele alatt, és a könyöke is eltörött. 



Amellett, hogy a bemutató után a Bravo magazinok megteltek DiCapro képeivel, a film betétdala is óriási sláger lett. A budapesti turistáknak szervezett sétahajókázásokon például még ma is azt jelenti a csúcspontot, amikor a részeg turisták a My heart will go on dallamára egymásba kapaszkodva utánozzák a Titanic szerelmespárját. Cameron viszont eredetileg hallani sem akart arról, hogy betétdallal sziruposítsák a filmet. A zeneszerzője, James Horner ezért állítólag titkoban bízta meg Céline Diont és Will Jenningset, hogy írjanak egy számot, ami aztán a rendezőt is meggyőzte.

A Titanic végül nemcsak az Oscar-átadón aratott, hanem a mozipénztáraknál is: 1,8 milliárd dolláros bevételével minden idők legjövedelmezőbb filmje lett. James Cameron az azóta eltelt tíz évben egyetlen játékfilmet sem rendezett, viszont részt vett egy új 3D-kamera kikísérletezésében. Ezzel forgatja az Avatar című filmjét, amivel sokak örömére visszatér a scifi-hez, és jó eséllyel újabb bevételi rekordokat dönt majd 2009-ben.