1972: Bemutatják A keresztapát

2008.03.24. 12:27
1972-ben ezen a napon mutatták be minden idők egyik legtöbbet idézet maffiatörténetét, A keresztapát Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével és Francis Ford Coppola rendezésében. Az IMDB felhasználói szerint a Keresztapa első része minden idők legjobb filmje a maga 9,1-es átlagával, ami érthető: a 171 perces film egy igazi opusz. Stanley Kubrick szerint is ez a legjobb film, amit valaha elkészítettek, többek között a kivételes szereposztásnak kösznhetően. Én hozzátenném Nino Rota filmzenéjét, a híres idézeteket vagy Marlon Brando beszédstílusát, amit mindenki ismer.



A Paramount először nem Francis Ford Coppolát választotta ki rendezőnek, hanem Sergio Leonét, aki visszautasította az ajánlatot, mert szerinte semmi izgalmas nincsen a maffia ilyen bemutatásán, majd elkészítette az amerikai zsidó gengszterekről szóló Volt egyszer egy Amerikát. Coppola sem akarta, mert félt az erőszak bemutatásától és hogy megszépítik a maffiát. Végül Coppola a stúdió kedvéért elhelyezett még néhány erőszakos jelenetet a biztonság kedvéért. A filmben a lóval együtt 18 halnak meg, a ló is csak azért, mert a producer nem teljesíti a keresztapa kérését ("Teszek egy ajánlatot, amit nem tud visszautasítani" - mondja mindig Don Corleone), és jobban szeret lófejjel ébredni.

A filmet 1971. március 29-én kezdték el forgatni, 77 napig tartott (a stúdiónak 83 napra volt pénze), de Marlon Brando csak 35 napig dolgozott a stábbal, mert közben leforgatta Az utolsó tangó Párizsban című filmet is. Az első film teljes egészében Mario Puzo 1969-es regényére épül; a második világháború utáni New Yorkban játszódik és Vito Corleone donságának utolsó szakaszára és a maffiaháborúra koncentrál. Francis Ford Coppola a forgatókönyvért Mario Puzóval közösen Oscar-, valamint a rendezésért Golden Globe-díjat vihetett haza.

A maffiacsalád csendes és bölcs keresztapját az a Marlon Brando alakítja, aki a különleges arcjátékát és beszédstílusát úgy hozta létre, hogy tamponokat tett a szájába, amiket ma múzeumban őríznek. Vajon az erre a szerepre pályázó Laurence Olivier vagy Orsone Welles mit talált volna ki? Mondjuk Coppola annyira biztos volt Brandóban, hogy másokkal nem is tárgyalt. Marlon Brandót alakításáért 1973-ban többek között Golden Globe- és Oscar-díjjal jutalmazták, de utóbbit azonban az amerikai indián őslakosok helyzetére hivatkozva nem vett át, volt is emiatt pofáraesés az Akadémián.



Don Vito fiát a filmben Al Pacino alakítja, akinek előtte két kisebb szerepe volt, de Coppola nagyon hitt benne, ezért nem csoda, ha Warren Beatty, Alain Delon és Burt Reynolds sem kellett neki, sőt még a Paramount által nyomott Robert Redfordot is visszautasította, hogy neki nem északi típusú olaszra van szüksége. A pletykák szerint Brando nem volt hajandó együtt játszani Reynolds-cal, mert tévészínész. Egyébként Sylvester Stallone is akart egy kisebb szerepet, de nem kapta meg, ekkor írta meg az első forgatókönyvét és játszotta el.

A Paramount költségkímélés céljából az egész filmet Hollywoodban kívánta leforgatni, majd mégis 100 New York-i helyszínen dolgoztak, sőt még a szicíliai Savocában is dolgoztak, hogy Michael Corleone száműzetésben töltött éveit leforgassák. Egyébként a Michaelt alakító Al Pacinó anyai nagyszülei Corleonéból emigráltak Amerikába, ahogy filmbeli apja, Vito is. Al Pacino, James Caan és Diane Keaton egyenként 135 ezer dollárért vállalták el a filmet, Robert Duvall 36 ezret kapott nyolcheti melóért. Marlon Brando 50 ezer dollárért játszott, amihez kapott még heti 1000 dollár költőpénzt és 5%-ot a filmből, amivel másfél millió dollárt keresett. Az 1975-ös Spielberg-féle Cápáig ez volt a legtöbb bevételt hozó film, a bemutató hétvégéjén 5 millió dollárt hozott a 6 millióból forgatott Keresztapa, ami végül 150 millió dollár körül állt meg.

A maffia ellen nyomozó Robert Delaney szerint a Keresztapa-filmek nagy hatással voltak a bűnszervezeti családokra: Joey Adonis fia egy marék negyeddollárost adott a pincérnek, és kérte, hogy folyamatosan játszassa a wurltzeren A Keresztapa című film zenéjét. Az egyik maffia család vezetőjének, Joe Bonanonak az volt a véleménye A Keresztapáról, hogy mindenkinek látnia kell, mert megmutatja, hogyan kell viselkedniük.