Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1983: Michael Jackson a holdon jár

2008.03.25. 10:21
44 hozzászólás

A legendás detroiti Motown kiadó alakulásának 25 éves évfordulóján tartott gálán Michael Jackson először mutatja be a moonwalk-táncot. Ekkoriban jelenik meg a Thriller című lemez, a Billie Jeant 47 millióan nézik a tévében, a mágikus pillanatban a jelenlévők ujjongva tapsolnak, a holdjárás pedig Jackson védjegyévé válik. Pedig nem is ő találta ki, nem mintha valaha ezt állította volna.


A moonwalk lényege, hogy visszafelé haladsz, miközben azt az illúziót kelted, mintha előrefelé mennél. A figurát, melyet egy egész videóklipeken szocializálódó generáció sajátított el annak idején a nagyszobában, valójában Jeffrey Daniel táncos/koreográfus mutatta be először a televízióban még egy évvel korábban (sőt, Daniel csapata, az Electric Boogaloos is valami hasonlót adott elő 1981 környékén az újhullámos Talking Heads zenéjére), majd ő tanította be Jacksonnak is, aki a fergeteges Motown-ünnepség után állítólag annyira elégedetlen volt magával, hogy elsírta magát.

"Jársz, a padló meg visszahúz" - a lépés a hetvenes évek második felében terjedt el az utcai hiphopban, az ún. street dance-ben, tulajdonképpen az electro és breakdance egyik korai formájaként. A lépés persze ekkor sem volt már új, sokan a nemrégiben elhunyt (és a kilencvenes években rövid ideig Jacksonnal is dolgozó) francia Marcel Marceau pantomimművészhez kötik a kialakulását, sőt, már a harmincas években is volt, aki "visszafelé járt". Vagy legalábbis a föld fölött. Ugyanis a holdjárásnak valójában semmi köze a visszafelé menéshez, hanem a talaj feletti lebegésre utal. Az eredeti moonwalk forma is utóbbit jelölte, és amit Michael Jackson csinált a Billie Jeanben, illetve amit Jeffrey Daniel mutatott neki, az a fordított moonwalk volt. Ezt fejlesztette aztán tovább Jackson a nyolcvanas években, pl. a Smooth Criminal klipjében, a Moonwalkerben. Itt meg a szóban forgó Motown-fellépés: