1989: eltérítettek egy Malév-gépet Prágában

2008.03.28. 17:21

Két szlovák fiatal 1989. március 29-én eltérítette a Malév Budapest-Prága-Amszerdam járatát. A gépet Prágában kerítették hatalmukba. A cseh fővárosban rekedt Kovács Béláné ezt nyilatkozta a Népszabadság prágai tudósítójának:

"Éppen le akartam ülni, amikor az egyik stewardess odasúgta, hogy gyorsan meneküljek. Előrenéztem, egy fiatalembert láttam, nagy puskával a kezében. Rögtön a hátsó bejárat felé kezdtem szaladni, amikor leértem, két lövést hallottam."

A géprablóknak - egy 15 és egy 18 éves, Besztercebánya környékéről származó páros - egy Mauser típusú és egy másik, lefűrészelt csövű puskájuk, valamint egy kézigránátjuk volt. Ez utóbbiról később kiderült, hogy csak egy fából készült tákolmány. Előbb Amerikába akartak menni, de miután a személyzet elmagyarázta, hogy a TU-154-es erre nem alkalmas, változtattak álláspontjukon és a napfényes Barcelonát jelölték meg úticélként.

Az utasok nagy része Prágában a gép hátsó kijáratán meglógott a géprablók elől, túszként kilenc férfi utas és az önként túsznak ajánlkozó Taba Lajos prágai magyar konzul maradt.

A gépeltérítők a levegőben meggondolták magukat. Barcelona helyett a frankfurti amerikai légibázist jelölték meg végállomásnak, mert mindenképpen Amerikába akartak távozni.

A landolás után, látva a gépet körülvevő amerikaiakat, örömmel megadták magukat, de csalódniuk kellett:

"Látván az amerikai alakulatokat, a két fegyveres abban a hiszemben volt, hogy feltételeiknek megfelelően várják őket, s minden külön felszólítás nélkül önként kiléptek az odakészített lépcsőn a leszállópályára. Az amerikai katonai személyzet felszólításárakarjukat magasra tartották, tettek néhány lépést előre, majd az amerikai rohamrendőrség lefektette őket a betonra. Miután megvizsgálták mindkettőjüket, az amerikaiak az előzetes megbeszélésnek megfelelően a tetteseket átadták a nyugatnémet hatóságoknak."

 A két szlovák fiatalt kiadták a csehszlovák hatóságoknak, néhány hónappal később pedig összeomlott a rendszer, ahonnan el akartak menekülni. Ettől persze az új rendszer is terrorcselekménynek tartotta az előző rezsim alatt elkövetett gépeltérítést.