Magdolna
19 °C
27 °C

1985: pankrátorok állnak ki a popsztárért

2008.03.31. 12:30
40 hozzászólás

1985. március 31-én első alkalommal rendezik meg minden idők legrangosabb pankrátorrendezvényét, a WrestleManiát. A gálát 19 ezren nézik a New York-i Madison Square Gardenben, az MTV zenecsatornán is hirdetik, fellép Cindy Lauper és Muhammad Ali, a műsor csúcspontján pedig két tévéikon, Hulk Hogan és Mr. T együttes erővel győzik le a rosszat.

A WrestleMania az 1952-ben alapított WWF (World Wrestling Federation) legsikeresebb brandje, 1985 óta évente rendezik (mindig máshol), 2008. március 30-án huszonnegyedik alkalommal, Orlandóban, itt Snoop Dogg volt a ceremóniamester. Az 1987-es WrestleMania III a maga közel 100 ezer nézőjével minden idők legnagyobb látogatottságú fedett sportrendezvénye Amerikában. Ráadásul a hetvenes évek végén jelent meg először a ppv, azaz pay-per-view televíziós rendszer (itt a néző a műsorért fizet, nem a csatornáért), ami a nyolcvanas évek második felében válik egyre népszerűbbé Amerikában, többek között a WWF máig tartó óriási sikerét is ez alapozza meg. Az 1985-ös WM gyakorlatilag a legelső pankrátorműsor, melyet ebben rendszerben is elérhetővé tesznek, még ha nem is országos szinten. Az első teljes országos lefedettségű WWF műsor a fél évvel később, 1985 novemberében rendezett Wrestling Classic. A 2002 óta WWE (World Wrestling Entertainment) néven működő szervezet éves bevétele 2007-ben 485 700 000 dollár volt, ebből 52 millió tiszta haszon.

1985-ös rendezvény egyik vendégbírója Muhammad Ali volt, de fontos szerepet kapott Cindy Lauper popsztár is, aki korábbi WWF rendezvényeken is szerepelt, mint Wendi Richter női pankrátorbajnok menedzsere. A gála csúcsmérkőzésének alapkonfliktusa egy 1984 decemberi összecsapásra vezethető vissza, amikor Lauper épp díjat adott át Lou "Kapitány" Albano nevű pankrátornak, amikor megjelent a gonosz Roddy Piper, és gyalázni kezdte az énekesnő zenéjét, majd a díjat Albano fejéhez csapta. Kitört a csetepaté,  Piper lerúgta Laupert, ekkor érkezett az énekesnő megmentésére Hulk Hogan, de Piper elszaladt. Televíziós "botrány" kerekedett a dologból. Februárban aztán már az MTV sugározta a konfliktus folytatását, ekkor Piperék már ketten voltak Hogan ellen, a pálya mellett Lauper sipítozott, Piperék el akarták kapni, de ott termett Mr. T. a Szupercsapatból (és a Rocky III-ból), és Piperék elszaladtak. A márciusi szupergála csúcspontján aztán Lauper kísérte Hulk Hogant a ringhez, ahol Mr. T csatlakozott hozzá és ketten szálltak harcba a gonosz Roddy Piper és Paul Orndorff ellen, majd legyőzték őket. 

Bár a pankráció köztudottan megrendezett műfaj (sports entertainment, ez a hivatalos meghatározás), bizonyos körökben a mai napig vita tárgyát képezi, hogy Piper szándékosan rúgta-e le Laupert. Az is vita tárgyát képezi a mai napig, hogy Steven Seagal le tudná-e győzni Bruce Leet. Le tudná egyébként.