1993: megszületett a spam

2008.03.31. 11:52

Eredetileg egy konzervgyártó cég használta a spam szót, a Shoulder Pork and hAM rövidítéseként. A tarját és sonkát tartalmazó konzerv a második világháború idején rendkívül elterjedt volt, ezért is készített róla a Monty Python egy éttermi jelenetet, amelyben minden ételhez spamet adtak. Az internetezők fokozatosan vették át a kifejezést: az 1980-as években a spam szót még csak kitöltő szövegként használták, amikor az online üzenőfalakon le akarták csúsztatni a kijelzőről mások üzeneteit, később az online csevegőszobákat árasztották el a spam szóval és a Monty Python-idézetekkel.

 

 

Végül 1993. március 31-én történt egy incidens a Usenet portálon: egy szoftverhiba miatt ugyanaz a cikk kétszáz hírcsoportban jelent meg. Ezt követően a netezők már következetesen a spamelés szót használták arra az esetre, ha valaki kéretlen levelekkel árasztotta el a Usenet hírcsoportjait. Később spamnek hívták azokat az üzeneteket is, amelyek gyors pénzszerzési lehetőségekre hívták fel az emberek figyelmét.

A kilencvenes évek közepén már széles körben spameltek, és 2003-ban Amerikában megszületett a spamellenes törvény, amely alapján mára tucatnyi spamelőt küldtek rács mögé. Most főleg potencianövelő tablettákat, pénzügyi hitelt és olcsó márkás órákat népszerűsítenek kéretlen reklámlevelekben, spamek segítségével terjesztenek vírusokat és más kártékony programokat, a bűnözők pedig hamis emailekkel próbálják kicsalni az internetezők személyes adatait.