1991: Zwack Pétert felmentik

2008.04.10. 14:21
Ronald Reagan volt elnök üdvözli Zwack Péter nagykövetet Los Angeles-i irodájában 1990-ben.

Azonnali hatállyal felmentették Zwack Pétert, Magyarország washingtoni nagykövetét. Az 1991. április 10-i döntést Katonai Tamás külügyi államtitkár magyarázta a másnapi lapokban. Zwack 48 órát kapott állomáshelye elhagyására.

A döntés már régóta érlelődött. Miután kiderült, hogy Magyarország fegyvereket szállított a polgárháború előtt álló Jugoszlávia horvát tagköztársaságába (Kalasnyikov-botrány), Zwack Péter nem tartotta magát a Jeszenszky Géza külügyminiszter képviselte hivatalos állásponthoz (nagyjából a mindent tagadás), sőt: saját külügyminiszterét, a nemzetközi diplomáciai gyakorlattól eltérően, lemondásra szólította fel.

 Ezután már a külügyminiszter és a magyar külpolitika szempontjából az egyik legfontosabb országban állomásozó nagykövetünk már beszélőviszonyban sem volt egymással, sőt, a Santa Barbarába utazó Jeszenszky utasította Zwackot, hogy ne legyen ott a hivatalos látogatása színhelyén.

Zwack később úgy emlékezett, hogy a lemondásra felszólító nyilatkozat már nem osztott, nem szorzott, a sorsa korábban megpecsételődött, mivel az MDF Bollobás Enikő irodalomtörténészt, az MDF alapítótagját küldte Washingtonba a nagykövet első beosztottjának. Zwack őt pártaktivistának tartotta, aki külön kapcsolatot ápol Jeszenszkyvel.

A Washington Post a társasági rovatában foglalkozott a bizáncinak titulált magyar politika legújabb botrányával:

"A visszahívott nagykövet kijelentette: az utóbbi hónapokban felismerte, hogy a magyar ellenzék politikájával rokonszenvez, és így mintegy kettős életet élt. Jeszenszky Géza külügyminisztert szűk látókörű embernek jellemezte, akinek nincsenek nagyszabású, távlati elgondolásai."

A botrány után kilenc nappal a hazatérő Zwack lakását felgyújtották, a tettesek máig ismeretlenek. A Népszava azt állította, hogy a tűzeset vizsgálatát "magas szintről érkezett telefonnal leállították". A szerzőt a bíróság előbb elmarasztalta, végül a Legfelsőbb Bíróság elnökségi tanácsa 1993-ban felmentette.

Zwack Péter több helyen is nyilatkozta, hogy menesztése hátterében az állt, hogy Jeszenszky Géza washingtoni nagykövet akart lenni. Jeszenszky a külügyminiszteri mandátumát kitöltötte és végül az Orbán-kormány alatt lett tényleg washingtoni nagykövet. Zwackot akkoriban a Beszélő kérdezte meg arról, hogy szerinte Jeszenszky hogyan csinálja:

"Kezdem azzal, hogy Gézával azóta kibékültünk, kezet ráztunk. Géza egy tisztességes, rendes ember, csak nagyon merev. Nem tud lazítani. És a követ szerepe ma már leginkább a gazdasági kapcsolatok ápolása, mert ami a diplomáciát illeti, azt a külügyminisztériumok nagyjából elintézik. Azzal olyan sok teendõ nincsen. Ami a fõ: a kapcsolatok ápolása és teremtése. És ebben nagyon sokat számít a kommunikációs készség, a charme, a helyi viszonyokba való beilleszkedés. Én, mielõtt nagykövet lettem, amerikai állampolgár voltam, rengeteg embert ismertem, és a legjobb összeköttetéseim voltak. Géza erre a feladatra nem nagyon alkalmas. Merev a testtartása, mindig látni rajta, hogy zavarban van, nem tud rád nézni. Nincs meg az a személyes vonzereje, amire egy követnek szüksége van. Hozzánk is jött ilyen nagykövet Amerikából, Donald Blinken. Elõtte volt a Palmer, utána a Tufo, mindkettõre rengetegen emlékeznek, mindkettõ maradandó nyomokat hagyott, mert tudtak kapcsolatokat teremteni. Blinken is nagyon rendes ember, de ki emlékszik rá? Jeszenszky ugyanez."

Jeszenszky Géza egy friss, 2008. március 1-jei publicisztikában érintette akkori személyi politikáját:

"Ma is jó lelkiismerettel tekintek vissza személyi döntéseimre, hogy a Külügyminisztériumban nem tartottam igényt a kompromittált hírszerzőkre, az alkoholistákra, a seftelőkre, a műveletlen és tehetségtelen „régiek”-re, de elfogadtam az öröklött apparátus nagyobb részétől, hogy munkájukkal, tapasztalataikkal boldogan fogják végre a nemzeti és nem az „internacionalista,” azaz szovjet érdekeket szolgálni. Akiről menet közben kiderült, hogy lojalitása nem volt őszinte, vagy hogy nem értett egyet a kormány politikájával, azoktól megváltam, köztük Somogyi államtitkártól és Meiszter valamint Szokai helyettes államtitkároktól. Nem volt véletlen, hogy mennyi támadást kaptak a sajtóban ezek a lépéseim, vagy Zwack nagykövet gyors visszarendelése. Vezetésem alatt a Külügyminisztérium persze nem vált „masszív MDF-es birodalom”-má, ahogy az 1994-es kampányban aposztrofálták, annál jobban sajnálom, hogy mára a miniszterelnökség politikai és személyi akaratának puszta végrehajtója lett."

Zwack Péter 1994-től parlamenti képviselő volt, végül 2002-ben, már a Medgyessy-kormány alatt "egyéb teendői" miatt hagyta ott az SZDSZ-frakciót.

Jeszenszky Géza 2002-ig volt Magyarország washingtoni nagykövete, most a Corvinus Egyetemen oktat.