Olivér
4 °C
8 °C

1991: Zwack Pétert felmentik

2008.04.10. 14:21
29 hozzászólás
Ronald Reagan volt elnök üdvözli Zwack Péter nagykövetet Los Angeles-i irodájában 1990-ben.

Azonnali hatállyal felmentették Zwack Pétert, Magyarország washingtoni nagykövetét. Az 1991. április 10-i döntést Katonai Tamás külügyi államtitkár magyarázta a másnapi lapokban. Zwack 48 órát kapott állomáshelye elhagyására.

A döntés már régóta érlelődött. Miután kiderült, hogy Magyarország fegyvereket szállított a polgárháború előtt álló Jugoszlávia horvát tagköztársaságába (Kalasnyikov-botrány), Zwack Péter nem tartotta magát a Jeszenszky Géza külügyminiszter képviselte hivatalos állásponthoz (nagyjából a mindent tagadás), sőt: saját külügyminiszterét, a nemzetközi diplomáciai gyakorlattól eltérően, lemondásra szólította fel.

 Ezután már a külügyminiszter és a magyar külpolitika szempontjából az egyik legfontosabb országban állomásozó nagykövetünk már beszélőviszonyban sem volt egymással, sőt, a Santa Barbarába utazó Jeszenszky utasította Zwackot, hogy ne legyen ott a hivatalos látogatása színhelyén.

Zwack később úgy emlékezett, hogy a lemondásra felszólító nyilatkozat már nem osztott, nem szorzott, a sorsa korábban megpecsételődött, mivel az MDF Bollobás Enikő irodalomtörténészt, az MDF alapítótagját küldte Washingtonba a nagykövet első beosztottjának. Zwack őt pártaktivistának tartotta, aki külön kapcsolatot ápol Jeszenszkyvel.

A Washington Post a társasági rovatában foglalkozott a bizáncinak titulált magyar politika legújabb botrányával:

"A visszahívott nagykövet kijelentette: az utóbbi hónapokban felismerte, hogy a magyar ellenzék politikájával rokonszenvez, és így mintegy kettős életet élt. Jeszenszky Géza külügyminisztert szűk látókörű embernek jellemezte, akinek nincsenek nagyszabású, távlati elgondolásai."

A botrány után kilenc nappal a hazatérő Zwack lakását felgyújtották, a tettesek máig ismeretlenek. A Népszava azt állította, hogy a tűzeset vizsgálatát "magas szintről érkezett telefonnal leállították". A szerzőt a bíróság előbb elmarasztalta, végül a Legfelsőbb Bíróság elnökségi tanácsa 1993-ban felmentette.

Zwack Péter több helyen is nyilatkozta, hogy menesztése hátterében az állt, hogy Jeszenszky Géza washingtoni nagykövet akart lenni. Jeszenszky a külügyminiszteri mandátumát kitöltötte és végül az Orbán-kormány alatt lett tényleg washingtoni nagykövet. Zwackot akkoriban a Beszélő kérdezte meg arról, hogy szerinte Jeszenszky hogyan csinálja:

"Kezdem azzal, hogy Gézával azóta kibékültünk, kezet ráztunk. Géza egy tisztességes, rendes ember, csak nagyon merev. Nem tud lazítani. És a követ szerepe ma már leginkább a gazdasági kapcsolatok ápolása, mert ami a diplomáciát illeti, azt a külügyminisztériumok nagyjából elintézik. Azzal olyan sok teendõ nincsen. Ami a fõ: a kapcsolatok ápolása és teremtése. És ebben nagyon sokat számít a kommunikációs készség, a charme, a helyi viszonyokba való beilleszkedés. Én, mielõtt nagykövet lettem, amerikai állampolgár voltam, rengeteg embert ismertem, és a legjobb összeköttetéseim voltak. Géza erre a feladatra nem nagyon alkalmas. Merev a testtartása, mindig látni rajta, hogy zavarban van, nem tud rád nézni. Nincs meg az a személyes vonzereje, amire egy követnek szüksége van. Hozzánk is jött ilyen nagykövet Amerikából, Donald Blinken. Elõtte volt a Palmer, utána a Tufo, mindkettõre rengetegen emlékeznek, mindkettõ maradandó nyomokat hagyott, mert tudtak kapcsolatokat teremteni. Blinken is nagyon rendes ember, de ki emlékszik rá? Jeszenszky ugyanez."

Jeszenszky Géza egy friss, 2008. március 1-jei publicisztikában érintette akkori személyi politikáját:

"Ma is jó lelkiismerettel tekintek vissza személyi döntéseimre, hogy a Külügyminisztériumban nem tartottam igényt a kompromittált hírszerzőkre, az alkoholistákra, a seftelőkre, a műveletlen és tehetségtelen „régiek”-re, de elfogadtam az öröklött apparátus nagyobb részétől, hogy munkájukkal, tapasztalataikkal boldogan fogják végre a nemzeti és nem az „internacionalista,” azaz szovjet érdekeket szolgálni. Akiről menet közben kiderült, hogy lojalitása nem volt őszinte, vagy hogy nem értett egyet a kormány politikájával, azoktól megváltam, köztük Somogyi államtitkártól és Meiszter valamint Szokai helyettes államtitkároktól. Nem volt véletlen, hogy mennyi támadást kaptak a sajtóban ezek a lépéseim, vagy Zwack nagykövet gyors visszarendelése. Vezetésem alatt a Külügyminisztérium persze nem vált „masszív MDF-es birodalom”-má, ahogy az 1994-es kampányban aposztrofálták, annál jobban sajnálom, hogy mára a miniszterelnökség politikai és személyi akaratának puszta végrehajtója lett."

Zwack Péter 1994-től parlamenti képviselő volt, végül 2002-ben, már a Medgyessy-kormány alatt "egyéb teendői" miatt hagyta ott az SZDSZ-frakciót.

Jeszenszky Géza 2002-ig volt Magyarország washingtoni nagykövete, most a Corvinus Egyetemen oktat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?