Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

1964: Anglia legújabb slágergyárosai, az első lemez

2008.04.16. 10:58
26 hozzászólás

Megjelenik a Rolling Stones első, cím nélküli lemeze, egy hónappal később pedig az Egyesült Államokban is megjelenik az album England’s Newest Hit Makers, azaz "Anglia legújabb slágergyárosai" címmel. Kezdetét veszi a brit invázió, pedig az első lemezen csak egy eredeti Rolling Stones-dal van, a többi mind amerikai rockandroll- és bluesdalok feldolgozása. Abban sincs semmi fura, hogy a Stones egyik első száma egy Beatles-feldolgozás, nem csak manapság divat a másolás/újragondolás, így született a popzene, illetve mindig is így működött. Viszont részben John Lennon és Paul McCarthy által írt I Wanna Be Your Man című szám feldolgozásának is köszönhető a később a média által generált Stones-Beatles ellentét, ami valójában nem is létezett.

A Rolling Stones-nak 1963 nyarán jelenik meg első slágere, a Come On, ami egy Chuck Berry-feldolgozás. Az első nagy sikert (és a slágerlista harmadik helyét) aztán '64 elején érik el egy Buddy Holly-számmal, ami Amerikában is befuttatja a csapatot, sőt a Rolling Stones album tengerentúli változatát ez a dal, a Not Fade Away nyitja.

A fent említett Beatles-dal feldolgozása még 1963 végén jelenik meg, a Rolling Stones botrányos történeteivel pedig már ekkoriban viszonylag sokszor foglalkozik a sajtó: a tagok egy alkalommal állítólag közterületen vizelnek, iszonyat. 1964-ben az együttest kitiltják egy brit iparvárosból (csak 44 évvek később nyilvánítják semmisnek a tilalmat), mert a koncertjén csillárok és székek törnek, több embert kórházba kell szállítani, az első kontinentális fellépésen pedig, Hágában, lovastendőrök jelennek meg a művházban, a rendbontás a városközpontra is átterjed, a rendőrök meg állítólag pánikba esnek. Eközben a Beatles koncerteken főleg sikítoznak, legalábbis ez a kép él bennünk.

A Beatles és Rolling Stones apropóján egyre gyakrabban merül fel a jófiú-rosszfiú megkülönböztetés, ami tovább mélyíti az egyébként is fennálló Liverpool (Beatles) vs. London (Stones) ellentétet. A két város kapcsán a szokás felhozni a szociális vonatkozást is, azaz Liverpool=kedves munkásgyerekek, London=rosszalkodó úrigyerekek, azonban a Beatles és Rolling Stones tagjai hasonlóan alsó középosztálybeli, illetve munkás családba születtek, ráadásul a Stones-tagok közül csak egy a londoni, a többiek csak ott tanulnak.

1964 április 16-án (azon a napon, amikor 300 év börtönre ítélik a nagy vonatrablókat) jelenik meg az első Rolling Stones-lemez, nagyjából egy évvel a Beatles bemutatkozó albuma, a Please Please Me után, amin a számok több mint a felét maga a Beatles szerezte, szemben a Rolling Stones-lemezzel, amin csak egy dal volt Mick Jagger és Keith Richards közös szerzeménye. Igaz azonban, hogy utóbbi példa számított normálisnak ekkoriban. A Stones azonban szintén saját számokat kezdett írni, és 1965-ben az (I Can’t Get No) Satisfaction című dallal sztárokká, valamint hivatalos rosszfiúkká váltak. 1970 áprilisában feloszlott a Beatles, Lennon a világbékét és a harmóniát választotta, Paul McCartney az Ebony And Ivory című dalt énekelte Stevie Wonderral - a Stones a mai napig rockol, 1969-ben a hírhedt altamonti koncerten halálra vernek egy rajongót, Mick Jaggert egy évvel később meg akarja gyilkolni a Hell’s Angels motorosbanda, Keith Richards időnként bevonul egy klinikára és lecsapoltatja a vérét: a Rolling Stones a mai napig a rockandroll rosszfiúk egyik fő, legelső és még mindig élő prototípusa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?