Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

1991: Bokros Lajos publikálja a hatrészvényes tőzsdeindexet

2008.04.23. 20:21
11 hozzászólás

Összesen 275 részvényügyletet kötöttek a Budapesti Értéktőzsdén az 1991. április 24-ét megelőző héten. Az azonnali kötések árfolyamértéke 168,3 millió forint, a határidősöké 11,4 millió forint volt. A mai BÉT-en néhány perc alatt, akár egyetlen tranzakcióval megtermelt kötésérték is tökéletesen érzékelteti: nagyon kezdetleges állapotban volt még akkor a magyar börze.

A parketten ekkor összesen még csak kilenc cég papírja forgott, az azon a héten 95 millió forgalmat bonyolító Konzum Kereskedelmi és Ipari Rt.-é, a Dunaholdingé, a Skála Coopé (Skála), a Szövetkezeti Sörgyáré (Martfű), a MÜSZI-é, a Sztráda Skáláé (Skála), a Novotrade-é és azé az IBUSZ-é, amely a tőzsde rendszerváltáskori újraindításakor az egyetlen, parketten forgó cég volt. Valamint az akkoriak közül egyedüliként ma is börzén lévő Fotexé (amely papírjainak átlagára akkor 243 forint volt, és igazgatóságában épp azokban a napokban választották be Németh Miklóst, Békesi Lászlót és Bartha Ferencet, az MNB korábbi elnökét).

Mégis, a tőzsde vezetősége ekkor, nagyjából háromnegyed évvel a budapesti börze 1990. június 21-e újranyitása után érezte úgy, hogy nyilvánosságra hozzák a tőzsde "titokban már hónapok óta számított hivatalos, ámde ideiglenes indexét, a BTI-t" – ahogyan a HVG április 27-i száma tudósít. A BTI-t január 2-án kezdték el számolni, a kezdőérték 1000 pont volt. Az évkezdetkor a tőzsdén lévő nyolc cégből hat, a Fotex, az IBUSZ, a Martfű, a MÜSZI, a Skála és a Sztráda került az indexkosárba. Az első publikált index 1179,71 pont volt, ami azt jelentette, hogy január 2-a és április 24-e között 17,971 százalékkal nőtt a tőzsdei cégek érték.

A tőzsdeindexet a kibocsátó vállalatok piaci értéke, vagyis kapitalizációja szerint súlyozták. "Ezt egy egyszerű példával illusztrálhatjuk: az 1070 millió forint alaptőkéjű Martfű Rt. piaci értéke 2560 forintos árfolyam esetén 2740 millió forint, azaz elméletileg ekkora összegre lenne szükség a társaság teljes részvénypakettjének a tőzsdén való felvásárlásához" – magyarázta a HVG. A kosarat kezdetben négyhavonta vizsgálták felül. Az újonnan bevezetett papírok forgalmát a kereskedés 15. napján vizsgálták meg, és meghatározónak találták, azzal bővítették az indexkosarat.

Az index publikálásának időszakában szárnyalt a tőzsde, legalábbis a BTI erről árulkodik. Azonban, ahogy azt a HVG is megjegyezte, a BÉT "hivatalos indexe a piac korlátai – a tőzsdén forgó papírok kis száma és alacsony likviditása – miatt eleinte természetesen nem mindig bizonyulhat, legalábbis rövid távon, pontos piaci lázmérőnek".

Ahogyan most az új tulajdonosi programtól, már akkor is az állami cégektől várták a tőzsdeélénkítést: "a privatizáció felgyorsulásával, új papírok tőzsdére kerülésével a piac várhatóan stabilizálódni fog... megfelelő számú, 20-25 részvény árfolyammozgása már megbízhatóbb alapul szolgálhat majd".

Ehhez képest Járai Zsigmond, a tőzsdetanács elnöke 1996-ban már joggal panaszkodik arról, hogy az Antall-kormány nem a tőzsdét választotta a privatizációra – mint tették azt például a lengyelek –, pedig ő szívesen látta volna a börzén a Centrum Áruházakat vagy az akkor még tőzsdén kívüli, OTC-forgalomban szereplő Matávot. Pedig akkor már több mint 30 cég volt a tőzsdén, és több mint húsz papírjai forogtak a tőzsdén kívüli kereskedelemben.

Ma 19 cégnek vannak úgynevezett A kategóriás papírjai bevezetve a tőzsdére, emellett 23 B kategóriás részvénnyel kereskednek a brókerek. A részvényindexet 1995. január 1-jén BTI-ről BUX-ra keresztelték, jelenleg 16 papír adatai alapján számolják. Jár már a 30 ezer pontos határ fölött is, ám a pénzügyi válság az elmúlt hónapokban némileg megtépázta az értékét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?