Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

1991: az FKGP társelnökévé választják Torgyán doktort

2008.04.26. 16:21
15 hozzászólás

Tizenhét éve ilyenkor érett már a Független Kisgazdapárt szakadása. A párt kádereinek egy része a minisztériumokba és más kormányhivatalokba vetette be magát, visszaemlékezések szerint azóta sem terjengett olyan kellemes hagyma és zsírszalonna illat a földművelésügyi minisztérium Kossuth téri palotájában. (Na jó, legfeljebb 1998 és 2002 között.)

A hivatalokból kiszorultak, valamint az Antall József kormányával elégedetlenek Torgyán József, a párt főügyésze, menesztett frakcióvezető körül gyülekeztek, és a hatalom átvételére, a koalícióból való kilépésre készültek.

A hatalom megszerzésének első lépcsőfoka - több sikertelen kísérlet után - az 1991. április 27-i nagyválasztmányi ülés volt. Egy torgyánista Fejér megyei küldöttnek, a pártvezetés akaratával ellentétben, sikerült bizalmatlansági indítványt beterjesztenie az ekkor már 68 éves Nagy Ferenc József pártelnök ellen.

A nagyválasztmányon azok a jelenetek játszódtak le, amik tíz éven át jellemezték a kisgazdagyűléseket: ordibálás vöröslő fejjel, káromkodás, kivonulás, bevonulás, lökdösődés, taszigálás. És a végén: a dörzsölt újpesti ügyvéd, Torgyán József megdicsőülése.

A Nagy Ferenc Józseffel szimpatizálók kivonulása után ellenőrizték a létszámot és kiderült: a teremben maradt Torgyán-pártiak vannak annyian, hogy kétharmados többséggel módosítsák a pártalkotmányt. Így is történt: a menesztett frakcióvezetőből egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a Független Kisgazdapárt társelnöke lett. Torgyán a Magyar Hírlapnak zseniálisan magyarázta meg, miért jó az addig egyedül regnáló Nagy Ferenc Józsefnek, hogy most már ketten vezetik a pártot:

"A kétszemélyi vezetés Torgyán szerint azért nem okoz majd különösebb problémát, mivel Nagy Ferenc József eddig sem vett részt intenzíven ebben a munkában."

A párt örökös elnökének, Pártay Tivadarnak erről mindenesetre más véleménye volt:

"Nemcsak a párt került válságos helyzetbe, hanem a koalíció is, hiszen a kormány egyik alkotóeleme szélsőséges befolyás alá került."

És mit gondolt az akkor még fideszes Fodor Gábor egy esetleges kisebbségi kormányzásról?

"Ideje újra gondolkodni a koalíció további sorsáról. Mindenképp a miniszterelnök kezében a végső döntés. Mi csakis a kisebbségi kormányt látjuk megoldásnak - a kisgazdák nélkül."

Torgyán a teljes hatalmat 1991 nyarára szerezte meg a kisgazdapártban, miközben a frakció nagyobb része (36-ok) a kormánnyal tartott. Antall József miniszterelnöknek azon a nyáron volt egy halovány kísérlete arra, hogy eltávolítsa a közéletből a kellemetlen, a kormányzására nagy veszélyt jelentő Torgyánt. Egy zárt borítékot adott át a pártelnöknek, benne a személyéről szóló politikai feddhetetlenségi nyilatkozattal. Torgyán a borítékot nem vette át. Torgyán kisgazda ellenfelei állítják: a borítékba foglalt irat (ha zárt volt, honnan tudhatták? - szmájli) azt tartalmazta, hogy Szatmári Lajos fedőnéven a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztályának dolgozott. Torgyán erről azt nyilatkozta, hogy 1956 után csakugyan megpróbálták őt beszervezni, de a nyilatkozatot összetépte.

Nagy Ferenc Józsefet 2001-ben a Vas Népe megkérdezte: hogyhogy nem vette észre a Torgyán felemelkedésében a pártelnökségére nézve rejlő veszélyeket. Így válaszolt:

"Észrevettem, de akkorra már a 44 parlamenti képviselőből 18-19 Torgyán mellett állt. Mi hivatalhoz voltunk kötve, szűk mozgástérrel. Minden időmet és erőmet lekötötte a miniszteri munka. Kaptam a jelzéseket, hogy tenni kellene valamit Torgyán ellen, mert mindent leront vidéken, amit mi keservesen felépítünk."

És hogyan került a kisgazdák élére Torgyán doktor? Nagy Ferenc József kissé körülírta ugyan, de azért nem nehéz kitalálni, mire is gondolt:

"A Kádár-rendszernek nagy tapasztalata volt a beépülésben. Bukása előtt kirajzottak káderei, s megtapadtak a legkülönfélébb szerveződésekben. A kisgazdapártra különösen fájt a foguk, hiszen az negyvenötben 57 százalékos, özönvízszerű győzelmet aratott. Ez az emlék élhetett a baloldali vezetőkben, amikor a legképzettebb embereiket küldték ránk. Kimondom, akkor is kimondtam: Torgyán József egy csodálatos képességű ember e játszmában, ő magát is úgy aposztrofálja, hogy üstökös, zseni."

 Az 1994-es választáson az FKGP biztosan jutott be a parlamentbe, míg az Egyesült Kisgazdapárt néven induló 36-ok az egy százalékot sem érték el. Azóta viszont pont ott tart a Torgyán nélküli kisgazdapárt, mint az Antall-párti ellenfele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?