1988: megnyit az első magyar McDonald's

04.29.

2008.04.29. 07:05

Egyetlen nap 14 órás nyitvatartása alatt 10 ezer, vagyis óránként 714, vagyis percenként több mint tíz magyar jutott hozzá a világ legnagyobb hamburgergyárának első magyar McBurgereihez 1988. április 29-én, amikor Budapesten, a Régiposta utcában megnyílt az első magyar McDonald's. A belvárosban évtizedek óta nem látott, korábban a banánhiány idején megszokott, száz méteres sorok kígyóztak az amerikás magyar étterem bejárata előtt (és nemcsak a nyitás napján, hanem az azt követőkön is).

Másnap a Minisztertanács – vagyis a kormány – lapja, a Magyar Hírlap is a címlapon, fényképes hírrel számolt be az étterem megnyitásáról. Igaz, a lapban azt emelték ki, hogy "az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg".

A vendéglőben egyidejűleg 250 ember étkezhet, írta lap, amely híréből az is kiderül: húsz évvel ezelőtt a Meki azt vállalta, hogy mindenkit 72 másodpercen belül kiszolgálnak. Igaz, a hosszú sorokra visszaemlékezve ez feltehetően azt jelentette, hogy az 1 perc 12 másodperces szintidőt a rendelés leadásától számítva teljesítette a cég 150 alkalmazottja. Akik többsége egyébként külföldi volt, és a magyar dolgozók betanítására érkezett az országba.

Míg a dolgozók nagy többsége külföldi volt a kezdetekben, a tőke egyenlő arányban oszlott meg a magyar és a külföldi, amerikai tulajdonosok között. Az 1986-ban 120 millió forintos alaptőkével alapított Bábolna-McDonald’s Gyorskiszolgáló Étterem Kft. 50-50 százalékos részesedéssel jött létre, az amerikaiak egymillió dollárt adtak – a dollár deviza középárfolyama akkor 47,63 forint volt –, emellett ellátták az éttermet a működéshez szükséges konyhai berendezésekkel. A magyar fél az 500 négyzetméter alapterületű, 60 millió (négyzetméterenként tehát 120 ezer) forintra értékelt ingatlannal szállt be az üzletbe.

Amikor 1986 őszén bejelentették a vegyesvállalat megalapítását, még azt valószínűsítették, hogy a Régiposta utcai üzlet már a következő májusban megnyit – ehhez képest egy hónappal korábban, de egy évvel később ehettük az első McBurgereket. Steve J. Barnes elnökhelyettes azt mondta, hogy a magyar McDonald’s első tíz évében nem várnak nyereséget.

Az első két évben a magyar fél nem fizet névhasználati és licenszdíjat, ezt követően pedig a díjak ellenértékeként a McDonald’s magyar termékeket fog vásárolni – jelentették be 1986-ban. A vegyesvállalat igazgatója Báling Ottó volt.

Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, csomagolóeszközök jelentős részét belföldről szerzik be: a zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonyát a miskolci Hűtőipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.

A terméklista enyhén szólva is szerényebb volt a mainál, mindössze tizenöt árucikkből választhattunk a nyitás időszakában. Közülük 13 a mai napig megtalálható az étlapon, igaz, a húsz évvel ezelőtti árak majdnem húszszorosáért. Az akkori legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a dupla sajtburgerért 42, a dupla hamburgerért 38 forintot kellett fizetni (ez utóbbi két étel szűnt meg időközben), a sajtburger 26 forint volt, a hamburger, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót (ez ma már forró csoki néven fut) vehettünk, ezek 12 forintba kerültek.

Ezzel szemben ma már egy Big Mac 650 forintot kóstál, a nagy hasábburgonya 430 forintra drágult. A húsz éve húsz forintért adott nagy szénsavas üdítő 340 forint lett - időközben a kicsi és a nagy mellett belépett a közepes kategória is, arra sajnos már nem emlékszünk, hogy az akkori nagy ugyanakkora volt-e, mint a mostani nagy -; a kávé 210, a forró csoki 220 forint. A hamburger és a sajtburger árai küzdöttek legsikeresebben az inflációval, ma mindegyik 200 forintba kerül.

A Grósz Károly londoni látogatását, a kohászati szerkezetváltozás gyorsulását, a fővárosi piacokon kapható primőrök árának jelentős csökkenését, és az akkor kilowattóránként 1,2-1,58 forintba kerülő áram áráról szóló vitákat hozó húsz évvel ezelőtti nap óta nemcsak az árak nőttek robbanásszerűen, hanem a McDonald's magyarországi hálózata is. Igaz, a következő étterem megnyitására két évet kellett várni, ám akkor a Nyugati pályaudvarnál az azóta is talán legszebb Mekit adták át, és még ugyanabban az évben elkészült az első vidéki éttermük Győrben, valamint az első McDrive Óbudán. Az első után nyolc évvel, 1996-ban nyílt meg az ötvenedik gyorséttermük; ma már 95 működik az országban.

A dolgozók száma a kezdeti 150-ről nagyjából 7000-re nőtt. A cég adatai szerint a nyitás óta 600 millió vendég fordult meg a gyorséttermeikben, csak Big Macből 95 millió darab fogyott, pedig nem is az, hanem a sajtburger a legnépszerűbb termékük. A Régiposta utcai éttermet a 15. évfordulón, 2003-ban újították fel.