1979: 3 millió munkanélküli Margaret Thatcher dekoltázsában

2008.05.03. 07:05

A brit Konzervatív Párt megnyeri az általános választásokat, amivel Margaret Thatcher kerül a miniszterelnöki székbe. Nagy-Britanniában ő az első nő, akit kormányfővé választanak. A toryk az 1979-es választásokon 339 mandátumot, a Munkáspárt 269-et, a liberálisok 11-et, az északír pártok 12-t, a nacionalisták pedig 4 képviselői helyet szereznek a parlamentben.

 

Thatcher férjével a Downing Street 10. előtt

 

Mikor Thatcher a Downing Street 10-ben található miniszterelnöki rezidenciára érkezik, hogy felváltsa az előtte ott lakó James Callaghant, a lépcsőkön állva Assisi Szent Ferenctől idéz:

„Szeretetet hozunk oda, ahol gyűlölet van, a megbocsátás szellemét hozzuk oda, ahol széthúzás van, harmóniát hozunk oda, ahol hamisság van, hitet hozunk oda, ahol kételyek vannak, örömöt hozunk oda, ahol szomorúság van”.
Érzelmei 11 évvel később sem maradnak rejtve, 1990-ben könnyek közt költözik ki a Downing Street 10-ből.

 

Margaret Thatcher 1925-ben született, Oxfordban végzi egyetemi tanulmányait, majd vegyészként kezd dolgozni. Közben 1951-ben férjhez megy Denis Thatcherhöz, ikreket szül. Az 1959-es választásokon bejut a parlamentbe, választókerületének delegáltjaként 1992-ig képviselő. Az 1970-es konzervatív győzelem után 4 évig oktatási miniszterként folytatja pályáját, neve ekkor válik ismertté, beszünteti ugyanis az ingyenes iskolatejet az általános iskolákban. 1975-ben a toryk elnökévé választják, ezután kerül az 1979-es választások eredményeként a miniszterelnöki székbe. Ekkor már keményvonalas, Szovjetunió-ellenes retorikája miatt Vasladynek becézik.

Thatcher sikeresnek bizonyult kampányát arra építi, hogy a Konzervatív Párt csökkenti a jövedelemadót és az állami kiadásokat, megkönnyíti a lakásvásárlás feltételeit, valamint megnyirbálja a szakszervezetek hatalmát, és olyan magánvállalkozások megalakulását támogatja, melyek állami beavatkozás nélkül működnek a szabad piac szabályai szerint. Választási ígéreteihez hűen privatizálja az állami vállalatokat, megreformálja a szakszervezeteket, csökkenti az adókat és a szociális kiadásokat, így le tudja tornázni az inflációt, a munkanélküliség azonban drasztikusan növekszik.

Adrien Mole titkos naplójában rendre megemlékezik a Thatcher-kormány intézkedéseiről, hiszen szülei 3 millió emberhez hasonlóan ekkor válnak munkanélkülivé.

„Scruton (Adrien Mole iskolájának igazgatója) elmondta, hogy valaki bement az irodájába, bajuszt rajzolt Margaret Thatchernek, és beleírta a dekoltázsába: Hárommillió munkanélküli. Azt mondta: az emberiség ellen elkövetett legnagyobb bűn meggyalázni a legnagyobb vezetőt, akit ez az ország valaha ismert. Ez egyenértékű az árulással, és a tettest, amint megtalálják, kicsapják”
– írja naplójába 1983. február 18-án Adrien Mole. Saját magát úgy jellemzi:
„Munkanélküli apa csonka családban élő veszélyeztetett gyermeke vagyok! A szociális osztály fog nekem cipőt vásárolni!”

 

Az 1983-ban esedékes parlamenti választásokról néhány nappal korábban azt írja:

„Még nem tudom, kire fogok szavazni. Néha azt hiszem, Mrs. Thatcher egész kedves nő. Aztám másnap megnézem a tévében, és elrémít a merevsége. A szeme akár egy pszichopata gyilkosé, de a hangja szelíd. Ez kissé zavaró.”

 

A tömeges munkanélküliség miatti népszerűtlenségét a falklandi háborúban való határozottságával tudja megállítani és visszafordítani. Az 1982 márciusában kirobbant Argentína elleni háborúban a brit csapatok alig pár hónap alatt visszafoglalják az Argentína partjai közelében fekvő, de brit fennhatóság alatt álló szigeteket. A támadással Nagy-Britannia megalapozza a 80-as évekre jellemző, a korábbinál erőteljesebb és függetlenebb külpolitikáját, Thatcher pedig megerősíti pozícióját, és 1983-ban ezzel a lendülettel újra meg is nyeri a választásokat.

A második ciklus rögtön a bányászok egy évig tartó sztrájkjával indul, a szakszervezet kemény ellenállást tanúsít a kormánnyal szemben az őket gyengítő reformokra reagálva, de a brit történelem leghosszabb sztrájkja nem éri el célját, Thatcher reformjai folytatódnak. 1984 októberében, még a sztrájk idején az IRA merényletet kísérel meg több konzervatív politikus ellen. Felrobbantják Brightonban azt a szállodai szárnyat, ahol a kabinet több tagja, így a miniszterelnök is megszállnak a toryk egy konferenciáján. Thatcher túléli a több halálos áldozattal járó merényletet.

 

„Az olyan mértékű felháborodás, melyben mindannyian osztozunk, valamint az a tény, hogy most összegyűltünk - megrendülve, de higgadtan és eltökélten -, nemcsak annak a jele, hogy az ellenünk elkövetett támadás kudarcot vallott, hanem annak is, hogy a terrorizmus soha nem lesz képes a demokráciát megdönteni”
– mondja Thatcher a konferencia következő reggelén, a merénylet másnapján.

 

Thatcher 11 évig tartó kormányzása mély nyomot hagyott a brit társadalomban, az emberek azon viccelődtek, hogy a kisfiúk azt kérdezgetik szüleiktől, vajon egy férfiból is lehet-e miniszterelnök. Thatcher keményvonalas politikusként kivívott nőiességét Austin Powers se becsüli sokra.

Összességében Thatcher megteremtett egy modern Nagy-Britanniát, de a hidegháború végén nem volt képes alkalmazkodni az új európai erőviszonyokhoz. Lemondását párttársai kényszerítették ki, népszerűtlensége miatt nem látták esélyét, hogy egy újabb választást tudnának nyerni vele, 1990-ben lemond.