Aliz
6 °C
14 °C

1969: Egymilliomodik vendégét fogadja a Budai Ifjúsági Park

2008.05.27. 17:50
44 hozzászólás

1969 volt az év, amikor az amerikai premier után pár hónappal itthon is bemutatták a Szelíd motorosokat (gondolták volna?), amikor megépült a Baross téri felüljáró, amikor átadták a tévé első színes adóberendezését és Magyarország egyetlen luxusszállodáját, a Duna Intercontinentalt, amikor megjelent Ottlik Géza Hajnali háztetők-je, amikor letették a zánkai úttörőtábor alapkövét. Ebben az évben gyújtotta fel magát a szovjet megszállás elleni tiltakozásul a 17 éves Bauer Sándor szakmunkástanuló a Nemzeti Múzeum kertjében (a cseh Jan Palach példáját követve), ekkor avatták fel a Dózsa György úton a Tanácsköztársaság emlékművét, május 27-én pedig egymilliomodik vendégét köszöntötte a Budai Ifjúsági Park.

A Jávorszky-Sebők-féle magyar rocktörténet a fenti kronológia mellett eligazít az Ifipark aranykorát illetően is: nem csoda, hogy összejött az egymillió, a hatvanas évek végén havonta 45-50 ezer ember járt ide, a legtöbb koncertlátogató ebben az időszakban volt. 1968-ban 7125-en váltottak jegyet egy Omega-koncertre, az 1969. augusztus 20-án tartott, szintén hétezres Illés után pedig többen beírtak az újságba, hogy "büntetőtáborrá változik a park". Ekkoriban egyébként, bár a népszerű beatzenekarok is játszottak néha, főleg a külvárosi rhythm and blues-zenekarok (Liversing, Meteor, Dogs, Sakk-Matt, Tűzkerék) léptek fel sokat, akiknek a rajongóit sokszor nem is engedték be a park öltözködési előírásai miatt.

Vissza a még távolibb múltba - idegen tollal

„A Várdomb oldalán elhelyezkedő Várkert-bazár a múlt század 70-es éveiben Ybl Miklós tervei szerint a Fővárosi Közmunkatanács által megépített épületegyüttes mindig is frekventált, jelentéssel és jelentőséggel bíró helye volt a fővárosnak. Kedvelte és szerette például Erzsébet királyné, aki ha gőzhajón érkezett Budapestre, akkor a Várkert-bazár északi galériáján sétált fel a déli Cortina lépcsőire, majd onnan tovább a régi várba. Gyakorlati hasznosításra a Várkert-bazár tulajdonképpen sohasem került, mert a csekély kereskedelmi forgalom miatt a bazárokat nemigen vették bérbe. Az alsó soron műtermeket alakítottak ki, s az 1930-as években gyakran merült fel a Budai Műcsarnok odatelepítése is.

Az épületegyüttes 1944-45-ben erősen megrongálódott, s 1961-ig nem is fordítottak gondot felújítására. A ma világörökség részét képező Ybl Miklós tér 2-6. tizenhat évet állt gondozatlanul és használatlanul, jelezvén az akkori energiák és források koncentrálódási irányát. 1961 júniusában a Budapesti KISZ-Bizottság ötlete nyomán itt kezdték kialakítani a főváros első és sokáig egyetlen szabadtéri ifjúsági szórakozóhelyét, az Ifjúsági Művelődési Parkot, közkeletű nevén az Ifiparkot. Június végén már a Fővárosi Kertészeti Vállalat brigádjai a terepet egyengették, rendezgették, az Elektromos Művek dolgozói kábeleket fektettek, az I. kerületi KISZ-aktivisták talicskáztak, csatornáztak, betont kevertek. 

A tereprendezési munkálatok, a felújítás és az építkezés pontosan úgy folyt, ahogy a 60-as, 70-es években bármely önerős építkezés, amelyiknek nem volt elegendő pénze. Kalákában, a költségek és az energiák rejtve maradásával és pazarlásával. Csak a bennfentesek, illetve az utókor oknyomozója tudhatta, hogy a park létrehozásakor a műemlékek helyreállítására 36 millió forintot, illetve az új épületek (színpad, pénztár, öltözők, étterem) kialakítására további 9 millió forintot költött a Fővárosi Tanács. Ezen költségek és munkálatok során létrehoztak egy 500 méternyi táncteret, 800 személyes vacsorázóhelyet, összesen 2500 fő számára biztosítottak szórakozási lehetőséget.

A park 1961. augusztus 20-án nyitott. Öt forint volt a belépőjegy, s már akkor kialakította a park igazgatósága a később oly sok konfliktus és ellenállás forrásává vált megjelenési egyenruházatot: fiúknak rövid haj, öltöny (vagy legalább zakó), fehér ing, nyakkendő, lányoknak pedig szoknya. A parknak több, kezdetben kialakított szabálya elhalt vagy átalakult, de megmaradt a ruházat és a hajviselet ellenőrzése, a belépés feltételeként.” - írja Balázs Magdolna Az ifipark című tanulmányában (Budapesti Negyed, 1994/1).

24 éve zárva

A Várkert-bazár ma már metafizikai táj, Chirico után, az egykori Fővárosi Tanács, a Budapesti Művelődési Központ, majd pedig az I. kerületi önkormányzat és a kulturális minisztérium közreműködésével. Nehéz elhinni, de azokban a percekben, amikor az Ybl Miklós téren nem járnak autók, ha nagyon figyel az ember, hallani lehet, ahogy az enyészet őrlőfogai között porlad a kő Olyn, mint a mesében. Bár nem tudok vizet facsarni a kőből, de a műkövet puszta kézzel elmorzsolom, sőt, nem akarok dicsekedni, de három ujjal el tudok törni egy öntöttvasdarabot.

Ennek ellenére a terep két óra alatt súlyos depressziót okoz, pedig Attilával nekünk úgyszólván specialitásunk a pusztulás, például mindkettőnk egyik kedvenc filmje a Stalker. Talán az lehetett az oka, hogy itt a természetnek még nem sikerült visszafoglalnia a területet. Az aszfaltból itt-ott azért előtörtek a nyárfacsemeték, de legtöbbjük még csak alig 50 centis, bár találtunk egy négy méter magas óriást is.

Mindenki másképp reagál egy ilyen szakrális helyre. Attila tudatalattijából például Deep Purple-számok fakadtak föl.

Az enyémból pedig ef Zámbó egy grafikája: egy elhamvadt fejű gyufaszál, gézzel egy mankóhoz kötözve. Címe, ha jól emlékszem, Magyar Álomi Reményfűző Intézet és Szubkulturház.

Egy idő után persze kitör belőlünk a régész. Na nem az ásatásokot folytattuk az udvaron, hanem a téglákba karcolt üzeneteket kezdtük böngészni. 1969-es feliratot sajnos nem sikerült azonosítanunk, találtunk viszont 1979. május 22-éről Máté Lacitól és N. Zsuzsától, illetve Csillától. Aznap a Mini, az S.O.S. és az Óceán lépett fel.

P. János 1979 május 12-én Tűzkeréken járt.

Egy ismeretlen úgy akart nyomot hagyni maga után, hogy "Kőbányajisör", egy másik kőbe véste meggyőződését, hogy a Rolling Stones a világon a legnagyobb, egy harmadik pedig vágyát plántálta a kőbe: "Legyen már 83 április 30!" Nem tudom, mire gondolhatott, annyi biztos, aznap Viki & Flört, Prognózis, Edda, Tátrai, Frenreisz, Papp Tamás volt az ifiparkban.

Kedvenc feliratunk pedig így hangzik: "Kár, hogy így hagyták tönkremenni. Mert így lelopnak mindent. Ha bezárták is, gondozni kellene. Nemzeti érték!"

Valószínűleg jó sok év eltelik még, mire valaki hozzáfog a műemléki rekonstrukciónak. Addigra valószínűleg már alig akad valami, amit használni lehet a romokból. De jelenlegi állapotában is az utolsó darabig szét kellene szedni az egészet.

"Milyen állapotban van jelenleg a Várkert-bazár tervezett felújítása és hasznosítása? A legutolsó információm, hogy a Foundation Kft. perli az államot az elmaradt szerződése miatt" - érdeklődöm a területet kezelő Budavári Innovációs és Vagyonkezelő Kht. illetékesétől. "A legutolsó információja helyes a témával kapcsolatban" - hangzik a szűkszavú válasz.

És tényleg nincs mit beszélni róla. A kanadai cég 2002-ben előszerződést kötött az állammal, 2004-ben pedig építési engedélyt is kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól beruházási tervének első ütemére. A második ütemén, melyben benne foglaltatott egy udvar alatti szint vendéglőkkel, kávézóval, üzletekkel, összekülönböztek az I. kerülettel. Be sem adták engedélyezésre, ezért pedig az állam egyáltalán nem kötött velük szerződést. 2006-ban pedig építési engedélyük is lejárt. A per valószínűleg hosszú évekig eltart még. Egyébként meg semmilyen más terv nincs a területről, csak homályos elképzelés.

"Az a dolgunk, hogy visszaadjuk a pesti polgárságnak a várkertet, amit nem kapott meg Ferenc József óta. Újra kell gondolnunk a funkcióját, s valószínűleg az európai fejlesztési terv keretében, a Vár egészének európai fejlesztési projektjébe kell majd beépítenünk" - nyilatkozta például tavaly márciusban a Népszabadságnak Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium beruházásokért felelős szakállamtitkára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?