1997: Horn Gyula vatikáni golyóstollincidense

2008.06.19. 17:23

Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano bíboros, a Vatikán miniszterelnöke tizenegy éve írta alá a vatikáni megállapodást.

A szerződés szabályozza az egyház jogi státusát, rendezi az egyházi intézmények és az állam kapcsolatának anyagi és egyéb vonatkozásait, az egyházi ingatlanok visszaadását, az egyház működésének javadalmazását.

A ceremónia azonban a golyóstollincidensről marad emlékezetes. Idézet a Népszabadság korabeli tudósításából:

„A nagy gonddal előkészített ceremónia ünnepi hangulatát az aláírás pillanatában apró technikai akadály zavarta meg. Nem fogtak a vatikáni protokoll által kikészített tollak. Horn Gyula ezért saját töltőtollát adta kölcsön Sodano bíborosnak, megjegyezve: örül, hogy végre segédkezet nyújthat a Vatikánnak.”

A lap egyetlen reagálást idéz, az MDF-ét, noha az SZDSZ élesen bírálta a dokumentumot. Lezsák Sándor, az MDF elnöke levélben fejezte ki elismerését Hornnak.

„A pártelnök egyben azt reméli, hogy miután a miniszterelnök, a megállapodás aláírásával határozottan szembeszállt az SZDSZ véleményével, a történelmi egyházak érdekében is időben képes lesz hatástalanítani a koalíciós feszültséget.”

A legnagyobb feszültséget az okozta, hogy a törvény szerint vallásilag semleges kormány anélkül egyezett meg a Vatikánnal, hogy hasonló egyezségre jutott volna a többi történelmi felekezettel. Az SZDSZ korabeli véleményét a wikipedia idézi:

„Az SZDSZ szerint az egyházak indokolatlan privilégiumok és kedvezmények részesei. A liberálisok szeretnék ezeket megszüntetni. A szocialisták nyitottak a tárgyalásokra. Az egyházak fenntartása elsősorban a hívek feladata (...) A szabad demokrata koncepció megvalósításához felül kell vizsgálni a Vatikánnal kötött megállapodást.”

A szabad demokraták azóta is többször kezdeményezték a vatikáni szerződés felülbírálatát – mindhiába. Szándékuk találkozott a Gyurcsány kormányéval is, ehhez kötődik egy emlékezetes fiaskó: Hiller István a szerződést felülvizsgálni utazott el a Vatikánba, ahol azonban senki sem fogadta.

Hiller néhány hónappal később, már a 2006. őszi zavargások után - Tamás Pállal, a vatikáni megállapodás eredményeit és hatásait elemző bizottság elnökével való találkozóját követően - kijelentette:

"A vatikáni szerződés érvényes és érvényben is marad."