1997: halálos tülekedés a Toten Hosen koncertjén

2008.06.28. 19:54

A düsseldorfi punkzenekar, a Toten Hosen a jubileumi, ezredik fellépésére készült az alakulása után 15 évvel. A koncertet Düsseldorf stadionjában, az 55 ezres Rheinstadionban tartották - a város első számú focicsapata, a Fortuna éppen abban az évben esett ki a Bundesliga I-ből, néhány évvel később a IV. ligáig zuhant -, ahová hatvanezernél is többen akartak bejutni.

Már délelőtt hatalmas volt a tömeg, este pedig, amikor az előzenekarok után a Toten Hosen következett, mindenki a színpad közelébe akart jutni.

A hátul lévők óriási nyomását sokan nem tudták elviselni, a földre kerültek, többeket megtapostak.

A zenekar hiába próbálta meg kétségbeesetten nyugalomra szólítani a közönséget, ez mit sem segített, a tolongás folytatódott. Campino, az együttes énekese még a koncert félbehagyásával is fenygetőzött, mindhiába.

Háromszáz ember szenvedett kisebb-nagyobb sérülést, ötvenen még másnap is kórházban voltak, de a 16 éves holland Rieke Lax életét már nem tudták megmenteni; több külső sérülést szenvedett, keringési rendszere összeomlott.

A tragédia után a zenekar abbahagyta a koncertet, végül a szervezők kérésére - elkerülendő a még nagyobb szerencsétlenséget - a folytatás mellett döntöttek.

A koncert után 1997-ben már nem léptek színpadra. Később a holland lány emlékére írták meg az Alles ist Einst.