1997: konyhai kisegítőfiú okozza a világ egyik legnagyobb szállodatüzét

2008.07.10. 20:03

Július 11-én délelőtt 9 órakor hatalmas robbanás rázta meg a thaiföldi Pattaya egyik 16 emeletes, 450 szobás luxusszállodáját. A konyhában felrobbant egy gázpalack, és azonnal megölte a személyzet nyolc tagját. A tűz átterjedt az épület többi részére, a lángokat 12 óra alatt tudták eloltani – a rendelkezésre álló berendezésekkel ugyanis csak a negyedik emeletig tudtak oltani. Közben egy közlekedési szerencsétlenségben életét vesztette 18 önkéntes tűzoltó, akik a mentésben akartak segédkezni. A szállodában kilencvenegy ember vesztette életét.

A Royal Jomtien szállodában töltötte utolsó napját a magyar Tan Túra Utazási Iroda 17 fős csoportja is. Közülük heten, egy háromtagú család, egy jegyes- és egy házaspár vesztette életét.

A szerencsétlenséget megúszó magyarok személyenként 40 ezer forint gyorssegélyt kaptak. Az elhunytak hozzátartozói 600 ezer forintot kaptak a biztosítás alapján, és az Európa Utazási Biztosító Rt. gondoskodott a holttestek hazaszállításáról is.

A tragédia okairól a Népszabadság így írt:

„A halottak többségére a folyosókon bukkantak. Tragédiájukat az okozta, hogy a szálloda csaknem minden vészkijárata zárva volt és kívülről be volt láncolva; a tulajdonosok így akarták megakadályozni, hogy a vendégek fizetés nélkül távozzanak. Egy helyi szakértő az AP-nek elmondta: az előírások nem teszik kötelezővé a rendszeres tűzvédelmi ellenőrzést, azt a szálloda tulajdonosainak kell kérniük, s tudomása szerint a Royal Jomtien Hotelben egyszer sem jártak ellenőrök. A szálloda tulajdonosait egyébként a rendőrség keresi. Néhány szállóvendég halálát éppen egy modern berendezés okozta: a szobák ajtaját nem kulcs, hanem mágneskártya nyitotta, s amikor a tűz elérte az elektromos vezetékeket, a rendszer működése leállt.”

Néhány nappal később kiderült: egy 17 éves konyhai kisegítőfiú, Khayan Kasien okozta a szerencsétlenséget. Egy konyhai gázpalackról úgy vette le a tömlőt, hogy elmulasztotta előzőleg elzárni a szelepet, és az így kiszivárgó gáz robbant fel a Royal Jomtien hotelban.

A szállodát 1998-ban felújították és rá egy évre újra kinyitott. A felújítást egyébként hónapokra fel kellett függeszteni, mert kiderült: a tulajdonosoknak nincs engedélyük a munkák elvégzésére.

A pattayai a világ egyik legnagyobb szállodatüze volt. A legtöbb ember, 302, a brüsszeli Duc Del Brabant hotelben lelte halálát 1977-ben.