1962: a brit nácik összecsapnak a rendőrökkel

2008.07.30. 14:58

Összecsapásokba torkollott Londonban a brit fasiszta Oswald Mosley tüntetése, bár a korabeli Népszabadság tálalásában az olvasónak az az érzése támad, hogy az imparialista rendőrök valójában Mosleyt védték az antifasiszta tüntetőktől.

„Ötszáz gyalogos rendőr és nagyobb létszámú lovasrendőr-alakulat vonult ki kedden, hogy lehetővé tegyék a Mosley-féle fasiszta szervezet kihívó tüntetését és gyűlését London keleti negyedében.”

Több ezer antifasiszta akarta megakadályozni, hogy Mosley beszélhessen. Amikor autójából kiszállt, kövekkel, rothadt gyümölcsökkel dobálták meg, és olyanokat kiabáltak neki, hogy „Le vele!”, „Takarodj Auschwitzba, te náci áruló!”

„Lovas rendőrök a tömeg közé ugrattak, s így szorítottak helyet Mosleynak, hogy kiszállhasson.”

Mosley kezébe vette a mikrofont, ekkor azonban a tömeg áttörte a kettős rendőrkordont és az ekkor már 66 éves fasisztavezért a földre teperték.

„A rendőrség parancsnoka felhívta Mosleyt, rekessze be a gyűlést, amelyet meg sem nyitott. A tömeg körülvette Mosley autóját, s fel akarta borítani. Megostromolták a fasiszta bandákat szállító tehergépkocsikat is. A rendőrség csak hosszú dulakodás után tudott nagy üggyel-bajjal egérutat nyitni az autók előtt.”

A rendőrség harminckét, zömmel antifasiszta tüntetőt tartóztatott le, de rendőrségi fogdába került Mosley fia, Max is.

(Ez ugyanaz a Max Mosley, aki jelenleg a Nemzetközi Autós Szövetség elnöke. Amikor 1956-ban a szovjet csapatok leverték a forradalmat, apja mozgalmának jelképét, a kört és villámot rajzolta a londoni házfalakra. Nagy botrányt keltettek idén azok a fotók, amelyeken egy - az első hírek szerint - náci szerepjátékos orgián prostituáltakkal játszadozott. A bíróság végül a fotókat közlő lapot kártérítésre kötelezte, mert az orgián nem voltak náci kellékek.)

„Többen [az antifasiszta őrizettbe vettek közül] hangoztatták, hogy a tengeri vagy a légi haderő kötelékében, vagy a burmai harctéren végigharcolták a világháborút, magas vitézségi kitüntetéseket kaptak. A bíró a megbírságoltakat arra intette, hogy: Kerüljétek el messzire a fasiszta gyűléseket, és nem lesz semmi bántódásotok. Max Mosleyt, a fasiszta vezér fiát, bár egy rendőrtiszt tanúként bizonyította, hogy rendőrökkel dulakodott – a bíró felmentette.”

Oswald Mosley azután lépett politikai pályára, hogy az első világháborúban harci gépével lezuhant. Konzervatívként lett az angol alsóház tagja, majd átlépett a Munkáspártba, ahol karriert csinált: tagja lett a párt vezetőségének és államtitkárként szolgálta Nagy-Britanniát.

1931-ben, miután egy javaslatát a Munkáspártban elutasították, megalapította az Új Pártot, a parlamentbe az új csoport nem jutott be. A fasizmus felé azután fordult, hogy 1932-ben Olaszországban találkozott Benito Mussolinivel. Megalapította az antiszemita brit fasisztapártot, hívei London zsidók lakta részein többször is összecsaptak a rendőrökkel, illetve az antifasisztákkal. Legnevezetesebb a sok sérülttel járó Cable streeti csata 1936. október 4-én:

A második világháború kitörése után több társával bebörtönözték, a pártot feloszlatták. A brit titkosszolgálatnak a kétezres évek elején publikált jelentései szerint még Mosleynál is nagyobb náci volt a (második) felesége, Diana Mitford. Egy rendőrségi házkutatás előtt Adolf Hitler fotóját gyermeke, az 1962-es tüntetésen őrizetbe vett Max bölcsője alá rejtette. Pechje volt, a fotót megtalálták.

Sok időt töltöttek a harmincas években Adolf Hitlernél, esküvőjüket pedig a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels irodájában tartották.

Mosley 1943-ban szabadult, 1948-ban megalapította az Egyesült Mozgalmat, ami ideológiában ugyan továbbra is fasiszta volt, viszont egy éles csavarral Európa népeinek egyesülését, az európai integrációt tűzte ki célul – egy kicsit másképp, mint ahogy a 20. század második felében megvalósult.

Kétszer próbált parlamenti képviselő lenni – sikertelenül. 1980-ban halt meg Franciaországban.