Iván
22 °C
39 °C

1990: Irak megszállja Kuvaitot

2008.08.02. 13:39
13 hozzászólás

Éppen túl voltunk a totális érdektelenségbe fulladt népszavazáson a köztársasági elnök választásának módjáról, és a parlament Göncz Árpád államfővé választására készült, amikor jött a hír: Irak lerohanta Kuvaitot.

Iraki teherautó Kuvait városában

A Népszabadság címoldalát ez a hír uralta, mellette még a forint várható konvertibilitásáról, cégek elleni csődeljárás kezdeményezéséről, a Stasi csehszlovák területen lévő lehallgató állomásairól és a magyar eurókötvényről lehetett olvasni.

Kuvait lerohanása nem volt éppen előzmény nélküli. A kőolaj kitermelése és világpiaci ára, valamint Irak sokmilliárdos tartozása miatt hetek óta szópárbajt vívott a két ország. A konfliktus, legalábbis időlegesen, Kuvait megszállásával végződött.

Kuvaiti ellenállók lelőtte iraki helikopter

„A kuvaiti védelmi minisztérium hajnalban még kiadott egy közleményt, amely szerint a támadás éjfél után 1 órakor kezdődött, és az iraki csapatok az ország több pontját elfoglalták – írta a Népszabadság. – A bagdadi vezetés kora reggel már a kuvaiti kormány megdöntéséről adott hírt. Az AP amerikai hírügynökség kuvaiti beszámolója szerint mintegy 350 iraki páncélos tört be Kuvait hasonnevű fővárosába. A lakosok otthonaikban maradtak, az ablakok lehúzott redőnyeinek résein át vagy a háztetőkről nézték végig a megszállást. Kuvait központjában robbanássorozat volt hallható.”

Az iraki kormány közleménye – pofátlanul, de a huszadik század történelmében ismerős módon – arról szólt, hogy az iraki csapatok a kuvaiti rezsimet megdöntő kuvaiti forradalmárok támogatására vonultak be az országba, méghozzá a kuvaiti ideiglenes kormány felhívására. Ezt persze senki sem hitte el. A lapban megszólaló magyar nagykövetségi ideiglenes ügyvivő például azt mondta:

„Semmi jelét sem tapasztalták annak, hogy Kuvaitban bármilyen hatalmi harc lenne. Az iraki hivatkozás, miszerint Bagdad a rendszert megdöntő kuvaiti forradalmárok hívására küldte haderőit a szomszédos ország ellen, csupán az agresszió leplezésére szolgáló ürügy.”

Az iraki vezér fia Udaj egy kuvaiti bunkerban

Az éjjel megindult támadás viharos gyorsaságú volt, reggel nyolc órára az egész, igaz, nem túl nagy, országot megszállás alatt tartották. A támadás idején a kuvaiti emír nem tartózkodott már a palotájában, Szaúd-Arábiába menekült, fiatalabbik testvérét, az emír palotáját védő Fahd sejket meggyilkolták. A támadásban száz kuvaiti halt meg.

Az iraki megszállás napján Washington a csapatok visszavonására szólította fel Bagdadot, de katonai beavatkozással még nem fenyegetett. Fél év múlva azonban az USA vezette koalíció szabadítja fel Kuvaitot.

Szaddám és vezérkara az elfoglalt területeken