1992: Jeszenszky Géza harca a Heti Szuper Pszt ellen

2008.08.07. 08:29

A Budapesti Ügyészség határozata alapján a rendőrség megkezdte a Heti Szuper Pszt című pletykalap százezer példányának begyűjtését. Az ok: a lap 1992. augusztus 7.-i számának egyik cikke a gyanú szerint megsértette Jeszenszky Géza külügyminisztert.

A Népszabadság szerint csak Budapesten száz rendőrrel szakíttatták meg munkájukat. A rendőrök végigjárták az újságosokat, lefoglalták az eladatlan újságokat. A pletykalap főszerkesztője értetlenül állt a történtek előtt:

„Ez [a lefoglalási akció] csak azt jelenti, hogy még egy ilyen kis, komolytalan újságtól is félnek. Az elkobzás mégsem lepett meg, mert már értesültem arról, hogy a Bem téren megunták a Pszt piszkálódásait. Persze az furcsa, sőt árulkodó, hogy egyáltalán szóba állnak velünk. A Heti Szuper Pszt pletykalap, az itt-ott keringő szóbeszédeket írja meg. Ezt komolyan venni…”

És hogy mik is voltak ezek a szóbeszédek? Erről maga Jeszenszky Géza beszélt a kormánypárti Új Magyarországnak néhány nappal később, megismételve az elkobzott lap rágalmait: a budapesti MSZMP pártbizottságának tanácsadója volt, az előző rendszer kettős ügynöke, aki a Belügyminisztérium mellett a CIA-nak is dolgozott. De nem volt túlzott a kormány reakciója? Jeszenszky erről ezt mondta az Új Magyarországnak:

„Egyetlen lap, még egy magát pletykalapnak tekintő újság sem engedheti meg magának, hogy az ország külügyminiszterét büntetlenül kettős ügynöknek nevezze.”

A népszerűtlen Antall-kormány a Büntető Törvénykönyv 232. paragrafusa alapján (hatóság vagy hivatalos személy megsértése) 1992 körül már több közszereplőt is bíróság elé citált. Lengyel László politológus például egy fórumon korruptnak nevezte a magyar közigazgatást, megvásárolhatónak annak vezetőit, beleértve a minisztereket is.

Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő egy tévéműsorban a két évvel korábbi taxisblokádról azt mondta, hogy Horváth Balázs belügyminiszter azt fontolgatta, hogy a tömegbe lövet.

Schmidt Attila újságíró egy cikkében arra utalt: Zwack Péter volt washingtoni nagykövet felgyújtott házának ügyében folyó rendőrségi nyomozás magas rangú személyek telefonjai után állt le.

A 232. paragrafus alapján indított eljárások zöme bűncselekmény hiányában felmentéssel vagy megrovással végződött.