1958: Vorosilov szerint Nagy Imre bolond volt

2008.08.12. 19:00

Az 1958-as brüsszeli EXPO vendége volt a 77 éves Kliment Jefremovics Vorosilov, aki talán hajlott kora miatt is szókimondóbb volt a megszokottnál.

A sztálinista Vorosilov a második világháború után a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnökeként a totális kommunista hatalomátvételben segédkezett magyar elvtársainak. Mellesleg olyan véres 20. századi történetekben volt közvetlen szerepe, mint a katyni mészárlás (lengyel tisztel tízezreinek kivégzése), több tízezer krími tatár kitelepítése Közép-Ázsiába és Szibériába, a magyarországi németek nagy részének deportálása.

Vorosilov marsall (középen) és Tildy Zoltán köztársasági elnök (jobbra) a Gundel étteremben 1948-ban

De térjünk vissza a brüsszeli világkiállításhoz. A szovjet Legfelsőbb Tanács elnökségének elnökeként hívták meg Belgiumba, ahol kedélyes nyilatkozott a nyugati sajtónak. Az AP 1958. augusztus 13-án jelentette (forrás: A per. Nagy Imre és társai 1958, 1989. Szerkesztette: Dornbach Alajos, Kende Péter, Rainer M. János, Somlai Katalin):

„Szerdán délután a brüsszeli nemzetközi vásár magyar pavilonjának meglátogatásakor Vorosilov marsall meglepő kijelentéseket tett az 1956. októberi eseményekről. Miután belépett a magyar pavilonba, megállt Budapest panorámafotója előtt, és felkiáltott (az alábbiakban pontosan idézzük szavait): Milyen szép város! Milyen szép ország! De milyen ostobaságokat követtek el! Volt, aki ellenforradalomnak, mások forradalomnak tartották. Én magam úgy gondolom, hogy egyszerűen ostobaság volt, elvesztették a fejüket.

Vorosilov fejét rázva megismételte: Ostobaság, egyszerű ostobaság… Aztán így folytatta: Elképesztő tiltakozást keltett Nyugaton az, hogy túl szigorúan bántak Nagy Imrével. [Alig két hónappal végezték ki a volt magyar miniszterelnököt.] Talán lehetséges lett volna, hogy elkerüljön egy ilyen szigorú ítéletet, mert én azt hiszem, hogy egyszerűen csak bolond volt.

Majd felidézte azokat az időket, amikor a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnökeként működött Magyarországon a felszabadulás után. Aztán kijelentette: Nagy soha nem segített nekünk, még csak az ujját nem mozdította értünk. Nem volt igazi kommunista.”

A monológ után Vorosilov köszöntőt mondott a magyar népre a magyar étteremben, végül a pavilon mezőgazdasági részlegében a magyar parasztságot dicsérte: jó, hogy nem tartottak a munkásokkal, amikor a „bolondságok” elkezdődtek.

Vorosilov szavai a magyar lapokban természetesen nem jelenhettek meg.

A marsall 1960-ban lemondott államfői posztjáról, utódja az ereje teljében lévő Leonyid Brezsnyev lett. Vorosilov 1969-ben halt meg, a Kreml falában temették el.