1976: gépeltérítés a független Horvátországért

2008.09.10. 00:03

Az USA-ban élő horvát nacionalisták hattagú csoportja elrabolta a New York és Chicago között közlekedő egyik Boeing 727-es gépet - nem is akárhová, Európába.

„Az akció kezdetén időzített bomba felrobbantásának fenyegetésével utasították az öt legnagyobb amerikai lapot, hogy adjon helyet propagandaanyaguknak - írta a szeptember 12-i Népszabadság. A publikálás időközben meg is történt. Előzőleg azonban egy másik pokolgépük hatástalanítása közben egy New York-i pályaudvaron egy személy életét vesztette, három pedig megsebesült."

A Népszabadság szemérmesen nem közölte a kiáltvány szövegét, a jugoszláv külügyminisztérium pedig tiltakozott az amerikaiaknál a szöveg nyilvánosságra hozatala miatt. A gépeltérítők valójában harcra buzdítottak Jugoszlávia ellen a független Horvátország megteremtése érdekében.

A géprablók először London fölé mentek a géppel, ahol röplapokat szórtak szét, majd ugyanezt megismételték Párizs fölött is, végül 46 utassal, héttagú személyzettel a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren landoltak, ahol a gépet egy használaton kívüli kifutópályára terelték.

A géprablók, akikről közben kiderült, hogy csak öten voltak, harminc óra után megadták magukat, majd New Yorkba szállították őket.

A hivatalos jugoszláv hírügynökség, a Tanjug ezekkel a szavakkal ítélte el a merényletet:

„Tévednek az Egyesült Államokban azok, akik úgy vélik, hogy a jugoszláv-amerikai kapcsolatok normálisan fejlődhetnek, miközben az amerikai hatóságok megtűrik a jugoszláv-ellenes csoportok működését."

(A sors iróniája, hogy miközben tartott a túszdráma, Zágrábtól alig húsz kilométerre a levegőben összeütközött két utasszállító gép. A gépeken tartózkodó 176 ember életét vesztette. A rendőrség letartóztatta a zágrábi irányítótorony öt kezelőjét, mivel alapos volt a gyanú, hogy ők mulasztottak, tévesen becsülték fel a két gép magasságát.)

A gépeltérítési akció vezetőjét, Zvonko Busicot és amerikai feleségét, Julienne-t életfogytiglanra, három társukat 30-30 évre ítélték. Az asszony és a többiek a nyolcvanas évek végén szabadultak kegyelemmel.

Horvátország 2002 decemberében parlamenti határozattal kérte az Egyesült Államokat, hogy adja ki Busicot. Az egyhangúlag elfogadott nemzetgyűlési határozatban kérték az amerikai igazságszolgáltatástól annak engedélyezését, hogy az 1976-ban repülőgép-rablásért életfogytiglani börtönre ítélt Zvonko Busic horvát állampolgár horvátországi fegyintézetben tölthesse büntetése hátralevő részét, de az USA erre nemet mondott.

Busic végül 2008 júliusában szabadult, és azonnal feltették egy Horvátország felé menő gépre, az USA-ba többé a lábát sem teheti be. Zágrábban néhány tucatnyian várták a 62 éves férfit és nemzeti hősnek járó fogadtatásban részesítették.