Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1971: meghal Hruscsov

2008.09.11. 00:02
23 hozzászólás

A Népszabadság a harmadik oldalon, a lehető legrövidebben számolt be arról, hogy 77 éves korában meghalt Nyikita Szergejevics Hruscsov Az egykori első titkár – példátlan módon – nem halálával vesztette el hatalmát, hanem leváltással, még 1964-ben.

„A hírügynökségi jelentések szerint Hruscsov szívrohamot kapott és röviddel kórházba szállítása után hunyt el."

Ennyi.

Szeptember 14-én a Népszabadság arról írt, hogy családtagok, tisztelők, barátok jelenlétében már el is temették a volt első titkárt. A lap rövid életutat közölt Hruscsovról, egy jellemző mondat:

„Nyikita Szergejevics Hruscsov aktív közéleti, nemzetközi – nem ellentmondás nélküli – tevékenysége során sokat tett a szocialista célokért, a hidegháború felszámolásáért, a különböző társadalmi rendszerű országok békés egymás mellett élésének megvalósításáért, a népek közötti barátságért, a békéért."

Hruscsov azzal írta be magát a történelembe, hogy 1956-ban, az SZKP XX. kongresszusán elítélte a sztálinizmust. A menesztése utáni, belső száműzetésben töltött évekről Hruscsov fia, Szergej írt az összeesküvés apám ellen című könyvében. A fiatalabb Hruscsov különben 1999-ben megkapta az amerikai állampolgárságot.

„Odamentem anyámhoz, és mondtam neki, hogy apám állapota nagyon rossz – idézi fel apja halálát Szergej Hruscsov. – Megkövült arccal hallgatott. A kórteremből kilépett az ügyeletes orvos, Jevgenyija Mihajlovna. Régóta ismertük, sok éve dolgozott ebben a kórházban. Szótlanul leült anyám mellé. – Nagy fájdalmai vannak? – kérdezte bizonytalanul anyám. – Nem…, már nincsenek nagy fájdalmai – felelte pillanatnyi szünet után Jevgenyija Mihajlovna.

A válasz úgy látszik, megtévesztette anyámat. Még valamit kérdezett. Jevgenyija Mihajlovna hallgatott, sokáig nem felelt, majd átölelte anyámat, és halkan azt mondta neki: - Meghalt."

Alig halt meg Hruscsov, a Központi Bizottságtól máris megjelent két ember, hogy átnézzék személyes iratait. (Nem sokkal korábban memoárját kobozták el, nehogy kijusson nyugatra.)

A szovjet hatalomnak még a halott Hruscsov is terhes volt. A részvétnyilvánításokat a Kremlben felbontották, majd úgy küldték tovább a családnak:

„A sűrű elnézéseket kérő helyi postás még sokáig, egészen az új évig hozta a piszkos, gondatlanul felbontott küldeményeket, bennük kormányfők, elnökök, kommunista pártvezetők, közéleti személyiségek és – ami a legértékesebb volt – egyszerű, apámat tisztelő és apámra emlékező emberek részvétnyilvánításait."

Képaláírás

A temetést két nap múlva – a szó szoros értelmében – lezavarták. Az államot senki sem képviselte, csak a család és a barátok vehetnek részt. Erre gondosan ügyelt a KGB: többszörös kordonnal biztosították a helyszínt, a temetőt – takarításra hivatkozva – bezárták, a környékben az utakat lezárták az autók elől is, a metró környékbeli állomásain nem engedték kiszállni az embereket. Egy tanár egy úttörőcsapat élén éppen arra járt, őket betuszkolták egy katonai buszba.

Hruscsov megítélése – maradjunk a Népszabadság korabeli szóhasználatánál – tényleg nem ellentmondás nélküli. Így írt erről Mihail Heller és Alekszandr Nyekrics A Szovjetunió története című munkájukban:

„Hruscsov ablakot nyitott a vasfüggönyön, ugyanakkor felépítette a berlini falat. Meghirdette a békés egymás mellett élést, a szovjet rakéták Kubába való telepítésével azonban kis híján atomháborút robbantott ki. (…) Hruscsov volt az egyedüli olyan szovjet vezér, aki megpróbált kiegyezni az idővel: végül azonban vagy ő sietett túlságosan, igyekvésre ösztökélve másokat is, vagy túlságosan lemaradt. Joggal mondták róla: Hruscsov két ugrással próbálta átugrani a szakadékot. Valószínűleg, ezért is nem volt hely számára halála után a Kreml falában, hanem csupán a Novogyevicsjei temetőben."