1985: Super Mario elindul a világhír felé

2008.09.13. 06:50

Ugyan Mario már 1981-ben debütált a Donkey Kong nevű játékban, csak 1985-től lett világhíres a Super Mario Bros című alkalmazással, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az 1985-ös játékban ki kellett szabadítani a Hercegnőt, akit a gonosz Bowser elrabolt, és Gomba Királyságban pedig mindent mérges gombává és kővé változtatott. Nyolc pályán és harminckét világon kellett végigmenni a végső győzelemhez. A játék annyira népszerű lett, hogy 1987-ben még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, 41 millió eladott példánnyal.

Mario egy Shigeru Miyamoto nevű játéktervező alkotása, aki születése óta kétszáz videojátékban szerepelt már. Ebben a játékban a karakter olasz származású brooklyni vízvezeték-szerelő, aki egy csövön keresztül jutott el a varázslatos Gomba Királyságba, ahol egyszerű munkásemberből hőssé változik. Mariót 1981-ben, a már említett Donkey Kongban még Jumpmannek, vagyis Ugróembernek hívták, az amerikai Nintendo történelemkönyve szerint. A japán verzióban pedig Mr. Video Game-ként, vagyis Videojáték úrként hivatkoznak rá, majd végül Nintendo irodájának főbérlőjéről, Mario Segaliról kapta meg világhíres nevét. Luigi, az öccse is szerepel a játékban, aki a pocakos és bozontos bátyóval szemben magas és sovány, a tesóhoz hasonlatosan neki is van bajusza.

Mario imádja a pizzát és a pasztát, személyisége a hősök archetipikus jellemzőivel egyezik: bátor és nyíltszívű. Néha olasz, néha brooklyni akcentussal beszél angolul, de nem túl bőbeszédű, rendszerint csak annyit kiált, hogy "Voohoo!", vagy "Gyerünk!", esetleg "Ez vagyok én! Mario!". Örök szerelme a Hercegnő, akitől mindig csókot kap, ha kiszabadítja, de azt nem lehet tudni, hogy lefeküdtek-e valaha vagy sem. Mindenesetre 1995-ben a Nintendo Super Mario World 2: Yoshi szigete című játékában Baby Mario is szerepel, aki eléggé hajaz az öregre, bár nincs bajusza, viszont pelenkában van. Bár nagyon örülnénk neki, ő mégsem Mario és Hercegnő gyereke, hanem Mario gyerekkorában, aki onnantól kezdve gyakran feltűnik, például Baby Luigival kalandozik.

További érdekesség, hogy az egyik fő ellenség a két lábon járó barna gombára, vagy gesztenyére hajazó dolog, aminek az az érdekessége, hogy angolul goomba-nak hívják. Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a magyar gomba kifejezés miatt kapta volna ezt a nevet, az egybeesés így csupán véletlennek mondható. A japán Koji Kondo írta a játék zenéjét, ami színenként (víz alatt, felszínen, föld alatt és az erődben) változik, és egy bizonyos szint elérését követően négyszeresére gyorsul.

2008-ban még mindig ez minden idők legnagyobb példányszámban értékesített videojátéka.

Ünneplésként pedig íme a Super Mario evolúció két percben: