Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

1985: Super Mario elindul a világhír felé

2008.09.13. 06:50
7 hozzászólás

Ugyan Mario már 1981-ben debütált a Donkey Kong nevű játékban, csak 1985-től lett világhíres a Super Mario Bros című alkalmazással, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az 1985-ös játékban ki kellett szabadítani a Hercegnőt, akit a gonosz Bowser elrabolt, és Gomba Királyságban pedig mindent mérges gombává és kővé változtatott. Nyolc pályán és harminckét világon kellett végigmenni a végső győzelemhez. A játék annyira népszerű lett, hogy 1987-ben még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, 41 millió eladott példánnyal.

Mario egy Shigeru Miyamoto nevű játéktervező alkotása, aki születése óta kétszáz videojátékban szerepelt már. Ebben a játékban a karakter olasz származású brooklyni vízvezeték-szerelő, aki egy csövön keresztül jutott el a varázslatos Gomba Királyságba, ahol egyszerű munkásemberből hőssé változik. Mariót 1981-ben, a már említett Donkey Kongban még Jumpmannek, vagyis Ugróembernek hívták, az amerikai Nintendo történelemkönyve szerint. A japán verzióban pedig Mr. Video Game-ként, vagyis Videojáték úrként hivatkoznak rá, majd végül Nintendo irodájának főbérlőjéről, Mario Segaliról kapta meg világhíres nevét. Luigi, az öccse is szerepel a játékban, aki a pocakos és bozontos bátyóval szemben magas és sovány, a tesóhoz hasonlatosan neki is van bajusza.

Mario imádja a pizzát és a pasztát, személyisége a hősök archetipikus jellemzőivel egyezik: bátor és nyíltszívű. Néha olasz, néha brooklyni akcentussal beszél angolul, de nem túl bőbeszédű, rendszerint csak annyit kiált, hogy "Voohoo!", vagy "Gyerünk!", esetleg "Ez vagyok én! Mario!". Örök szerelme a Hercegnő, akitől mindig csókot kap, ha kiszabadítja, de azt nem lehet tudni, hogy lefeküdtek-e valaha vagy sem. Mindenesetre 1995-ben a Nintendo Super Mario World 2: Yoshi szigete című játékában Baby Mario is szerepel, aki eléggé hajaz az öregre, bár nincs bajusza, viszont pelenkában van. Bár nagyon örülnénk neki, ő mégsem Mario és Hercegnő gyereke, hanem Mario gyerekkorában, aki onnantól kezdve gyakran feltűnik, például Baby Luigival kalandozik.

További érdekesség, hogy az egyik fő ellenség a két lábon járó barna gombára, vagy gesztenyére hajazó dolog, aminek az az érdekessége, hogy angolul goomba-nak hívják. Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a magyar gomba kifejezés miatt kapta volna ezt a nevet, az egybeesés így csupán véletlennek mondható. A japán Koji Kondo írta a játék zenéjét, ami színenként (víz alatt, felszínen, föld alatt és az erődben) változik, és egy bizonyos szint elérését követően négyszeresére gyorsul.

2008-ban még mindig ez minden idők legnagyobb példányszámban értékesített videojátéka.

Ünneplésként pedig íme a Super Mario evolúció két percben:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?