1995: A világ nyolcadik csodája a Fradival

2008.09.13. 11:10

 

1995. szeptember 14-e volt az a nap, amikor az Örs vezér téren reggel hét óra tíz perckor nem lehetett már Nemzeti Sportot venni, pedig volt vagy nyolc újságos bódé a Sugár környékén.

Egy nappal korábban rendezték ugyanis a Grasshoppers-Ferencváros labdarúgó Bajnokok Ligája találkozót. Nemcsak, hogy ez volt a Fradi első BL-meccse, de 3-0-ra nyert, idegenben. (A szerdai lapszám azért is kedves lehetett a zöld-fehérek szurkolóinak, hiszen vezető anyag volt benne, hogy az Újpest 3-0-re kapott ki a Strasbourgtól az UEFA-kupa első fordulójában.)

Pedig a szerdai sportnapilapban a zöld-fehérek edzője, Novák Dezső még úgy nyilatkozott, hogy sérülésekkel tizedelt csapata már nem az az együttes, amely a bajnokságot nyerte, így a szurkolók ne is várjanak nagy eredményt tőle. A Fradi ugyanis rossz előjelekkel készült a találkozóra, hiszen Kuznyecov és Kecskés eltiltás, míg Albert, Keller, Páling és Hrutka sérülés miatt nem játszhatott. Simon, Kuntics és Nagy Zsolt pedig sérülten utazott ki, így játékuk kérdéses volt. Szűcs Mihályt előzőleg kölcsönadták a III. Kerületnek, a svájci találkozót megelőzően ebben a szezonban nem is játszott a Fradiban. Ezek után a kispadon Nagy mellett olyan fiatalok is ültek, akik korábban még az NB1-ben sem szerepeltek.

A BL-meccs előtti bajnokit elbukta a Fradi, a Vasas az Üllői úton nyert 2-0-ra. A találkozó után öt szurkoló belekötött Vincze Ottóba, és összetűzésük végén egy-két pofon is csattant a középpályás nyakán. (Két nappal később az elkövetők bocsánatot kértek.)

Novák Dezső a találkozó előtt azt kérte a játékosaitól, higgadtan játszanak, ugyanazzal a töretlen harcossággal, mint tették azt a selejtezőn Brüsszelben, ahol 1-0-ra nyertek az Anderlecht ellen.

A zürichi meccsen a hazaiak kezdtek aktívabban. Az első játékrész legnagyobb helyzetét is a svájciak hagyták ki, a 22. percben Hajdu bravúrral mentett szögletre. A beadásból Gren fejelt a kapufára. Aztán szintén Gren három perc alatt begyűjtött két sárga lapot, előbb Fatusit tartotta fel, majd a félpályánál Kopunovicsot rúgta fel, teljesen feleslegesen. Így a 34. perctől emberelőnyben játszott a Fradi, próbálkozott is kontrákkal, de különösebb eredmény nélkül. Ennek ellenére a meccset a televízióban közvetítő Knézy Jenő elégedett volt a magyar csapattal, mint akkor mondta, szerinte csak Vincze és Fatusi játéka lóg ki kicsit a többiekétől.

Később Novák Dezső is elismerte, ha nem csak ifi-játékosok ülnek a kispadon, Vinczét már a szünetben lehozta volna, annyira idegenül mozgott a baloldalon.

A második félidőben is a svájciak tűntek aktívabbnak, amelyet a 61. percben egy újabb kapufa jelzett. A helyzet azonban kimaradt, és az ellenakció végén megszerezte a vezetést a Fradi. Nyilas indította Zavadszkyt, akinek lapos beadását Kopunovics átlépte, így a labda a szabadon álló Lisztes elé került, aki előbb átvette azt, majd 8 méterről a kapu közepébe lőtt.

A folytatásban a hazaiak hármat is cseréltek – a magyar csapatban csak Nagy jött be Zavadszky helyett -, de a magyar védelem továbbra is jól zárt, Hajdu pedig parádésan védett. A 81. percben Vincze Ottó kapott remek keresztlabdát, amelyet úgy vett át, hogy a rá támadó Vogel elszállt, majd laposan a bal alsó sarokba csavart. Egy perccel később Szűcs becsúszása után tizenegyeshez jutottak a hazaiak, de Yakin jobbra tartó lövését Hajdu védte.

A Grasshoppers ettől teljesen megtört, és a 91. percben Vincze újabb zseniális gólt szerzett. Remekül tört előre, lerántani sem bírták, a tizenhatos előtt még kicselezte Geigert, majd a vonalról pazar mozdulattal csavart a bal felső sarokba.

A Ferencváros tehát bravúros győzelemmel kezdte meg szereplését a Bajnokok Ligájában. A győzelem értékét növeli, hogy a sorozat 1991 óta íródó történetében ezt megelőzően csak egy ennél nagyobb arányú idegenbeli győzelem született, 1994 márciusában a Porto 5-0-ra nyert Brémában.

„Hihetetlen, káprázatos győzelmet arattunk, minden játékosom a tudásának a maximumát nyújtotta. A világ nyolcadik csodáját éltük meg” – értékelt Novák Dezső a meccs után. A sportnapilap a csapatból elsősorban Hajdu, Telek, Szűcs, Simon, Lisztes és Vincze Ottó játékát emelte ki.

A pénteki sportlap aztán zöld kerettel és Szép volt fiúk címmel jelent meg, és a 2., 3. és 4. oldala is zöld keretben virított, többek között a Túlugrottuk a szöcskéket címmel.

Novák ekkor már higgadtabban értékelt, mint elmondta, nem remélte, hogy ilyen jól fognak játszani. A 11-esnél bízott a döntetlenben, a győzelmet még utána sem akarta elhinni. A csapatból elsősorban Hajdu, Telek és Szűcs játékát emelte ki. Vincze Ottó saját teljesítményéről csak annyit mondott: „Két gól, és más semmi”.

A Fradi győzelme annyira váratlan volt az európai futballban, hogy az Eurosport esti összefoglalójában a német Franz Beckenbauer el sem akarta hinni az eredményt, többször csak annyit mondott: Nem értem.

A csoport aznapi másik találkozóján a címvédő Ajax Overmars góljával 1-0-ra verte a Real Madridot. A Fradi végül a csoportjában a harmadik helyen végzett, hat meccsen szerzett öt pontjával. Az Ajaxtól mindkétszer kikaptak (1-5, 0-4), a Real ellen egy döntetlen (1-6, 1-1) és egy vereség volt a mérleg, míg a svájciak ellen az idegenbeli siker után az Üllői úton 3-3-at játszott a csapat.

Az akkori csapatból ma már csak Lisztes játszik az első osztályban, míg ketten, Simon Tibor és Zavadszky Gábor már nem élnek.

 

 

Grasshoppers-Ferencváros 0-3 (0-0)

Zürich Hartdturm stadion, 16 000 néző, vezette: Pedersen (norvég)

Grasshoppers: Zuberbühler – Vogel, Vega, Gren, Thilen – Koller, Geiger – Lombardo, Yakin, Comisetti – Magnin

Ferencváros: Hajdu – Telek, Szűcs – Nyilas, Lisztes, Milovanovics, Simon, Vincze – Zavadszky, Fatusi

Gólszerzők: Lisztes (61.), Vincze O. (83., 91.)