Ödön
1 °C
11 °C

1983: az évszázad bűnügye

2008.11.04. 19:30
47 hozzászólás

Elrontották a Szépművészeti Múzeum vezetésének november 7-i pihenőnapját az előző éjjel ott járt műkincstolvajok - derül ki az Esti Hírlap 8-i számából -, akik elvitték Raffaello Esterházy Madonnáját és az Ifjú képmása, Tiepolo Mária hat szenttel és a Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben című alkotásait, valamint Tintoretto Női mellképét és Férfi mellképét, valamint egy ismeretlen festő Giorgione képmását. Az alkotások értéke (1983-ban) 1 milliárd 436 millió forint volt.

"Tegnap a Szépművészeti Múzeumban egész nap csöngött a telefon. Dr. Garas Klára főigazgatót nemcsak a hazai újságírók, művészettörténészek, s műbarátok keresték meg, hanem Bécsből, Rómából, Berlinből, Londonból és Hamburgból is hívták. Néhány mondatot váltottunk a főigazgatóval. A megdöbbent és lesújtott nemzetközi tekintélyű művészettörténész katasztrófának minősítette a történteket. ha valaki, ő aztán pontosan tudja, hogy mennyivel lenne szegényebb a nemzet, ha e képek nem kerülnének épségben elő. - Erre gondolni sem akarok - mondta Garas Klára. - Bízom abban, hogy a műkincsek sértetlenül visszakerülnek a Szépművészeti Múzeum falai közé."

A tettesek, mint az MTI írja minapi megemlékezésében, hamarosan meglettek.

A hollywoodi filmekbe kívánkozó bűnügyben elképesztő erővel indult meg a nyomozás. A tettesek egy Parana USA PV 68 SQ feliratú csavarhúzót, egy olasz feliratú műanyagzsákot és némi piros-fehér-zöld fonállal átszőtt kötelet hagytak maguk után a helyszínen, és néhány elmosódott ujjlenyomatot is sikerült rögzíteni.

Öt nap múlva Százhalombattánál egy, a múzeumban találttal megegyező zsákra bukkantak a Dunából kivezető ipari csatornában, amelyből az ellopott képek vakkeretei kerültek elő. Az egyre erősebbnek tűnő olasz szálat erősítette egy aggódó apa lánya eltűnéséről szóló bejelentése. A 17 éves Jónás Katalin évek óta tanult olaszul, s feltett szándéka volt, hogy Itáliába megy férjhez. A lányt december 6-án már gyanúsítottként tartóztatták le, kilenc nappal később az ügy másik két magyar szereplőjét, Kovács Gusztávot és Raffai Józsefet is elkapták.

Ugyanaznap Törökbálinton megtalálták Raffaello Ifjú képmását, amelyet a rendőrök saját kezükkel ásták ki, nehogy baja essék. Mint kiderült, a kép biztosítékként szolgált, hogy az olasz bűnözők visszajöjjenek és kifizessék a magyar bűntársaknak ígért 10 ezer dollárt. Ezután már sorra akadtak horogra az olasz rossz fiúk is, a szálak pedig egy milliárdos görög étolajgyároshoz vezettek. A "műkedvelő" Efthimiosz Moszkoklaidesz és testvére persze mindent tagadott, a vicces kedvű fivér még azt is állította, hogy soha nem hallott Raffaellóról.

A képeket, amelyek egy Fiat és egy Lada csomagtartójában tették meg az utat Görögországig, végül telefonbejelentés alapján találták meg 1984. január 20-án. A műkincsek egy zöld bőröndben hevertek egy kolostor lábainál, három nappal később azonban már Ferihegyen köszönthették őket.

Megérkeznek a megkerült műkincseket szállító járművek a Szépművészeti Múzeumhoz

A hazakerült festményeket újból kiállították, immár jóval komolyabb biztonsági intézkedések mellett. Mint kiderült ugyanis, a múzeum nem állt a helyzet magaslatán: az 1976-ban vásárolt biztonsági berendezések felszerelése csak két év múlva kezdődött meg, ráadásul 1983. november 1-jén elromlott a rendszer, és a rablásig nem is sikerült megjavítani. A komolyabb berendezések egy ládában várták, hogy a felújítás után felszereljék őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?