1983: az évszázad bűnügye

2008.11.04. 19:30

Elrontották a Szépművészeti Múzeum vezetésének november 7-i pihenőnapját az előző éjjel ott járt műkincstolvajok - derül ki az Esti Hírlap 8-i számából -, akik elvitték Raffaello Esterházy Madonnáját és az Ifjú képmása, Tiepolo Mária hat szenttel és a Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben című alkotásait, valamint Tintoretto Női mellképét és Férfi mellképét, valamint egy ismeretlen festő Giorgione képmását. Az alkotások értéke (1983-ban) 1 milliárd 436 millió forint volt.

"Tegnap a Szépművészeti Múzeumban egész nap csöngött a telefon. Dr. Garas Klára főigazgatót nemcsak a hazai újságírók, művészettörténészek, s műbarátok keresték meg, hanem Bécsből, Rómából, Berlinből, Londonból és Hamburgból is hívták. Néhány mondatot váltottunk a főigazgatóval. A megdöbbent és lesújtott nemzetközi tekintélyű művészettörténész katasztrófának minősítette a történteket. ha valaki, ő aztán pontosan tudja, hogy mennyivel lenne szegényebb a nemzet, ha e képek nem kerülnének épségben elő. - Erre gondolni sem akarok - mondta Garas Klára. - Bízom abban, hogy a műkincsek sértetlenül visszakerülnek a Szépművészeti Múzeum falai közé."

A tettesek, mint az MTI írja minapi megemlékezésében, hamarosan meglettek.

A hollywoodi filmekbe kívánkozó bűnügyben elképesztő erővel indult meg a nyomozás. A tettesek egy Parana USA PV 68 SQ feliratú csavarhúzót, egy olasz feliratú műanyagzsákot és némi piros-fehér-zöld fonállal átszőtt kötelet hagytak maguk után a helyszínen, és néhány elmosódott ujjlenyomatot is sikerült rögzíteni.

Öt nap múlva Százhalombattánál egy, a múzeumban találttal megegyező zsákra bukkantak a Dunából kivezető ipari csatornában, amelyből az ellopott képek vakkeretei kerültek elő. Az egyre erősebbnek tűnő olasz szálat erősítette egy aggódó apa lánya eltűnéséről szóló bejelentése. A 17 éves Jónás Katalin évek óta tanult olaszul, s feltett szándéka volt, hogy Itáliába megy férjhez. A lányt december 6-án már gyanúsítottként tartóztatták le, kilenc nappal később az ügy másik két magyar szereplőjét, Kovács Gusztávot és Raffai Józsefet is elkapták.

Ugyanaznap Törökbálinton megtalálták Raffaello Ifjú képmását, amelyet a rendőrök saját kezükkel ásták ki, nehogy baja essék. Mint kiderült, a kép biztosítékként szolgált, hogy az olasz bűnözők visszajöjjenek és kifizessék a magyar bűntársaknak ígért 10 ezer dollárt. Ezután már sorra akadtak horogra az olasz rossz fiúk is, a szálak pedig egy milliárdos görög étolajgyároshoz vezettek. A "műkedvelő" Efthimiosz Moszkoklaidesz és testvére persze mindent tagadott, a vicces kedvű fivér még azt is állította, hogy soha nem hallott Raffaellóról.

A képeket, amelyek egy Fiat és egy Lada csomagtartójában tették meg az utat Görögországig, végül telefonbejelentés alapján találták meg 1984. január 20-án. A műkincsek egy zöld bőröndben hevertek egy kolostor lábainál, három nappal később azonban már Ferihegyen köszönthették őket.

Megérkeznek a megkerült műkincseket szállító járművek a Szépművészeti Múzeumhoz

A hazakerült festményeket újból kiállították, immár jóval komolyabb biztonsági intézkedések mellett. Mint kiderült ugyanis, a múzeum nem állt a helyzet magaslatán: az 1976-ban vásárolt biztonsági berendezések felszerelése csak két év múlva kezdődött meg, ráadásul 1983. november 1-jén elromlott a rendszer, és a rablásig nem is sikerült megjavítani. A komolyabb berendezések egy ládában várták, hogy a felújítás után felszereljék őket.